Usmernenia pre obnovenú činnosť Slovenského skautingu

4191
Usmernenia pre obnovenú činnosť.

Slovenský skauting dnešným dňom obnovil svoju prezenčnú činnosť. Pre potreby implementácie všeobecne platných usmernení Úradu verejného zdravotníctva, predchádzaniu šírenia vírusového ochorenia COVID-19 a ochrany zdravia našich členov vydal Slovenský skauting nasledujúce usmernenia a pravidlá k obnovenej činnosti.

Tieto usmernenia sú platné pre organizovanie pravidelných a nepravidelných stretnutí deti a mládeže pod hlavičkou Slovenského skautingu. Pravidlá sú záväzné pre všetkých členov Slovenského skautingu. Pod pravidelnými stretnutiami v tomto prípade rozumieme všetky tipy skautských schôdzok, napr.  družinovky a oddielovky, prebehajúcich počas týždňa. Pod nepravidelnými stretnutiami v tomto prípade rozumieme všetky jednodňové podujatia pre deti mládež prebiehajúce počas víkendu a bez prespania. Organizátorom stretnutia je dospelá osoba zodpovedná za priebeh stretnutia a dodržiavanie hygienicko-protiepidemiologických pravidiel.

Pravidlá a usmernenia k obnovenej činnosti

  • Skautské stretnutia sa môžu konať iba vo vonkajšom prostredí. Nie je dovolené organizovať stretnutia v klubovni.
  • Všetky pravidlá platia rovnako pre organizátorov stretnutia, tak aj účastníkov.
  • Všetky skautské stretnutia sú organizované, ako uzatvorené stretnutia členov Slovenského skautingu. Odporúčame neprijímať nových členov a ich registráciu nechať až na september 2020.
  • Skautského stretnutia sa môže zúčastniť iba osoba, ktorá nevykazuje zdravotné príznaky nakazenia vírusovým ochorením COVID-19 a to najmä zvýšenú teplotu, kašeľ, bolesti v hrdle. Každý osoba vykoná pred stretnutím zhodnotenie svojho zdravotného stavu a ak na sebe zbadá akýkoľvek príznak, tak musí ostať doma.
  • Každá osoba na stretnutí je vybavená vlastným prostriedkom(rúško, šatka, šál) na prekrytie horný dýchacích ciest a nosí ho podľa aktuálne platných pravidiel opatrenia Úradu verejného zdravotníctva. V jednodňového podujatia má každá osoba pri sebe minimálne dve rúška.
  • Každý organizátor má povinnosť mať so sebou na stretnutí prostriedok na dezinfekciu rúk a zabezpečiť dezinfekciu rúk na začiatku stretnutia. V prípade dlhšie trvajúcich aktivít dohliadne na priebežné dezinfikovanie rúk.
  • Každý organizátor má povinnosť mať so sebou vhodný teplomer a vykonať na začiatku stretnutia meranie teploty. V prípade ak niektorému z účastníkov nameria teplotu vyššiu ako 37 stupňov, tak ho pošle domov a upovedomí o tom rodičov.
  • Každý organizátor má povinnosť pravidelne sledovať zdravotný stav účastníkov stretnutia so zameraním na príznaky respiračných ochorení, tj. kašeľ a sekrécia z nosa.
  • Každý organizátor zabezpečí, aby sa účastníci stretnutia kontaktovali v minimálnej možnej miere. Napriek bežným zvyklostiam sa obmedzí podávanie rúk a fyzický kontakt medzi účastníkmi.
  • Každá osoba sa stravuje individuálne. Vzájomné zdieľanie jedla a nápojov je zakázané.
  • Pokiaľ sú prítomní na skautskom stretnutí účastníci do 15 rokov, tak musí byť prítomná dospelá osoba, ktorá bude zodpovedná za dodržiavane pravidiel a za prevedenie nutnej dezinfekcie vonkajšieho areálu.
  • V prípade organizovania stretnutia vo vonkajšom areáli spravovanom Slovenských skautingom, napríklad dvor klubovne, je nutné vykonať pred a po stretnutí dezinfekciu povrchov, kľučiek od brány, hojdačku na dvore. Organizátor schôdzky zabezpečí v takomto priestore zverejnenie oznam na viditeľnom mieste s informáciou:
    • ak sa u osoby prejavia príznaky akútneho respiračného ochorenia(napr. horúčka, kašeľ, nádcha, sťažené dýchanie), je osoba povinná opustiť miesto hromadného podujatia, telefonicky kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára, a zostať v domácej izolácii.
    • pravidelne si umývať ruky mydlom a teplou vodou alebo použiť dezinfekčný prostriedok, následne ruky utierať do jednorazových papierových obrúskov,
    • zákaz podávania rúk,
  • Na začiatku skautského stretnutia zopakuje organizátor usmernenia pre obnovenú činnosť a pravidlá nosenia rúšok.

Všetky tieto usmernenia sa týkajú pravidelných a nepravidelných skautských stretnutí. V prípade uvoľňovania preventívnych opatrení a pozitívneho vývinu situácie na Slovensku budeme postupne rozširovať a zverejňovať podmienky na organizovanie celovíkendových podujatí, letných denných táborov. K téme letných pobytových táborov sa budeme vedieť vyjadriť v priebehu prvého júnového týždňa.