Ako bolo na Stredoeurópskom Jamboree v Prahe?

902
Foto: Lukáš Bičkoš

V termíne od 2. do 12. augusta 2022 sa v Prahe uskutočnilo pätnáste Stredoeurópske Jamboree (CEJ). O tom ako bolo, ktoré krajiny mali na stretnutí svoje zastúpenie a kopec ďalších info sme zisťovali od predsedníčky Zahraničnej rady Barbory Müllerovej – Barči, ktorá bola zároveň aj vodkyňou slovenského kontingentu.

Čo je CEJko?

CEJko je skratka pre Central European Jamboree alebo Stredoeurópske jamboree. Raz za dva roky ho organizuje jedna z krajín V4, čiže Poľsko, Maďarsko, Česko alebo Slovensko. Jeho tradícia vychádza z Táborov slovanských skautov, ktoré sa prvýkrát konali v roku 1931 v Prahe a bolo na ňom cez 20 000 skautov.

Foto: Lukáš Bičkoš

Kde sa tento rok odohrávalo?

Tento rok sa CEJko odohrávalo práve v Prahe, v širšom centre na Výstavisku v Holešoviciach. V parku vedľa Výstaviska sa v roku 1931 odohrávalo aj prvé “Stredoeurópske” jamboree, takže to bol skvelý výber miesta. 

Kedy sa môže tešiť Slovenský skauting na organizáciu CEJ?

Slovenský skauting bude organizovať nadchádzajúce CEJko, čiže v roku 2024. Po 12 rokoch sa tak CEJko vráti späť na Slovensko.

Ale späť k CEJ22. Aká bola hlavná téma?

CEJ22 sa niesol v znamení “Palette of the world”. Cieľom bolo ukázať účastníkom, aký je svet pestrý a ľudia okolo nás rôznorodí. Každý máme rôznu škálu schopností, vlastností a nápadov a CEJko nás viedlo k objavovaniu a vnímaniu tejto rôznorodosti, ale hlavne k jej rešpektu.

Foto: Lukáš Bičkoš

Koľko ľudí sa zúčastnilo a z koľkých krajín?

Dokopy aj s organizačným tímom a ISŤákmi bolo tento rok na CEJku okolo 1300 ľudí a jeden pes. Oficiálnych kontingentov bolo 7 – český, poľský, maďarský, slovenský, izraelský, rumunský a európsky – ten združoval patroly z ostatných krajín európy, napr. Španielska, Rakúska, Británie, atď. Patroly oficiálne poslalo týchto 10 krajín, avšak medzi ISŤákmi boli napríklad aj Francúzi, ktorí nepatrili pod žiadny kontingent.

Foto: Lukáš Bičkoš

Koľko členov mal slovenský kontingent?

Tento raz bol slovenský kontingent výnimočný, lebo išlo o najväčší kontingent na medzinárodnej akcii za posledné roky. Všetkých dokopy nás bolo 142 účastníkov + 5 Slovákov, ktorí boli v organizačnom tíme.

Čo najviac ľudí oslovilo na International day?

Tradične ľudí najviac osloví jedlo. Sladkosti, tradičné salámy či syry, rôzne pomazánky, atď. Spomedzi všetkého sa ale tento rok stál najdlhší rad na halušky….a nie len preto, že trvalo trochu dlhšie ich navariť. 😀

Foto: Lukáš Bičkoš

Z akej najvzdialenejšej krajiny boli účastníci?

Oficiálne zrejme Izraelci, ale v niektorých patrolách boli účastníci aj z Malajzie či Spojených Arabských Emirátov.

Zažili ste nejaké problémy v rámci kontingentu?

Chvalabohu nie. Najväčším problémom bolo, že sme kúpili veľa bryndze a tak sme aj deň po International day celý deň varili halušky. Ale aspoň boli skauti najedení.

Najlepší zážitok z CEJ?

Pre mňa jednoznačne otvárací ceremoniál. CEJko je moja srdcovka a keď som po 4 rokoch videla všetkých na jednom mieste a špeciálne pri Križíkovej fontáne na Výstavisku v Prahe, srdiečko mi pookrialo. A keby ste videli, ako to bolo skvelo vysvietené a k tomu zapadajúce slnko a skvelá hudba. Proste gýč. <3

Čo by ste odkázali organizátorom?

Bolo to skvelé. Zažila som niekoľko CEJok a toto bolo jedno z najlepších. Klobouček, máte môj najväčší obdiv. VĎAKA! <3

Foto: Lukáš Bičkoš

Prehľadnú a rozsiahlu galériu oficiálnych fotiek z podujatia si môžeš pozrieť tu.