Poď dobrovoľničiť na európsku úroveň!

611
Foto: Archív WOSM

Skôr ako zavrhneš túto myšlienku s tým, že nemáš potrebné skúsenosti, prečítaj si viac! Uprostred leta sme zvolili nové európske náčelníctvo a schválili strategický plán. Prichádza čas, keď ho budeme napĺňať a aj ty môžeš byť pri tom. Prinášam niekoľko otázok a odpovedí, ktoré Ti pomôžu sa rozhodnúť.

Aký to má prínos?

Táto otázka má dve roviny. Ako prvé, dobrovoľníčením na európskej úrovni môžeš prispieť skúsenosťami a pohľadmi z našej organizácie. Skautské organizácie v Európe sú v mnohom rôznorodé a hlas zo Slovenska vie byť inšpirujúci i obohacujúci. Sú témy, v ktorých patríme medzi priekopníkov.

Funguje to aj opačne. Informácie od dobrovoľníkov z iných kútov Európy môžu zlepšiť fungovanie tímu, v ktorom pôsobíš i Tebe. Máme sa čo učiť. 🙂

Akým témam sa venujú dobrovoľníci?

Región ponúka širokú škálu možností dobrovoľničenia. Teraz sa zameriam len na priority, ktoré prináša nový strategický plán.

  • Prvou je Organisational Resilience, kam patria ciele zamerané na rozvoj a podporu skautských organizácií. Svoje miesto tu má aj Safe from Harm.
  • Druhá priorita sú Educational Methods, kde nájdeme témy zamerané na zapojenie mladých, pôsobenie dospelých v skautingu, ale aj mentálne zdravie a pohodu.
  • Treťou, ale nemenej dôležitou prioritou, je Environmental Sustainability. Obsahuje ciele týkajúce sa životného prostredia, vzdelávania o ňom a strategické partnerstvá…

Koľko skúseností potrebujem?

Osobne odporúčam mať skúsenosti z národnej alebo oblastnej úrovne. Je to však individuálne. Viem si predstaviť, že aj aktívny človek z lokálnej úrovne, ktorý sleduje dianie v našej organizácii, sa nestratí.

Ako je to časovo náročné?

Podľa informácií, ktoré mám, si môžeš určiť koľko času tomu chceš venovať. Podľa toho Ti určia, či budeš chodiť na pravidelné stretnutia alebo skôr komentovať výstupy. Samozrejme, je zbytočné sa prihlasovať, keď už teraz nedávaš skautský život.

Foto: Archív WOSM

Ako sa prihlásim?

Veľmi dôležitá otázka, najmä ak ju myslíš vážne. Formulár je na WOSM stránkach, ale radšej napíš na ic.wosm@skauting.sk a náš komisár Tetris s Tebou prediskutuje detaily. I tak budeš potrebovať odporúčanie, ktoré ti môže poskytnúť len on. 

Ako je to s dobrovoľníčením vo WAGGGS?

Veľmi podobne. Tento článok som zameral na WOSM priority, ale aj WAGGGS má svoj strategický plán a potrebuje dobrovoľníkov. V prípade záujmu kontaktuj ic.wagggs@skauting.sk

Prinášam ešte sériu rýchlych otázok a odpovedí.

Musím vedieť po anglicky?

Sure. However, volunteers aren’t usually native speakers and their level of English is different. 🙂

Kde nájdem viac informácií o Európskom strategickom pláne?

Tu je návrh. Na konferencii sa trochu menil a jeho finálna podoba bude čoskoro zverejnená.

Musím byť chlapec?

Nie. Vo WOSM sú členovia chlapci i dievčatá zo Slovenského skautingu.

Aký je deadline?

Tu nie je jasná odpoveď, pretože momentálne prebieha všeobecná výzva na dobrovoľníkov a neskôr bude špecifická na konkrétne témy. Ak však máš záujem, neotáľaj, lebo inak sa nikdy neprihlásiš. 

Autor článku: Marián Lezo – Mafián