Betlehemské svetlo príde tento víkend. Skauti ho na Slovensko prinesú už po tridsiaty druhýkrát

1307
Foto: Marián Suvák

BRATISLAVA – 9. decembra 2021. Slovenskí skauti prevezmú v sobotu 11. decembra vo večerných hodinách Betlehemské svetlo od skautov z Rakúska. Vzhľadom na aktuálnu situáciu v súvislosti s koronavírusom sa, podobne ako minulý rok, táto udalosť presúva na slovensko-rakúske hranice.

V ranných hodinách nasledujúceho dňa, v nedeľu 12. decembra, odovzdajú Betlehemské svetlo na poľsko-slovenských hraniciach poľským skautom a následne popoludní na ukrajinsko-slovenských hraniciach skautom z Ukrajiny. Aj vďaka slovenským skautom bude Betlehemské svetlo tradične putovať cez celé Poľsko, pobaltské krajiny a Rusko až na Sibír. Tvoria tak dôležitú súčasť pri jeho ceste smerom k našim severným a východným susedným krajinám.

V úvode nasledujúceho týždňa, 13. decembra, prijme Betlehemské svetlo prezidentka Slovenskej republiky, pani Zuzana Čaputová. Pôjde tak o prvé oficiálne prijatie na Slovensku. Spolu s Náčelníkom Slovenského skautingu – Jánom Mitríkom Svetlo odovzdá Družina roka 2021 – najlepšia skautská skupinka dievčat alebo chlapcov v uplynulom roku.

Ani v tomto roku nechcú skauti a skautky zo Slovenského skautingu iniciovať akúkoľvek formu výzvy na zhromažďovanie sa, ktoré by bolo v rozpore s aktuálne platnými nariadeniami súvisiacimi so súčasnou pandemickou situáciou. Práve preto ani v tomto roku nebudú organizovať hromadný vlakový rozvoz, ale zrealizujú jedno symbolické prevezenie Betlehemského svetla zo západu – z Bratislavy, na východ do Košíc. Jazda sa uskutoční 18. decembra, pričom nebude možné si Svetlo odpáliť. Samotná distribúcia po Slovensku bude prebiehať v nasledujúcich dňoch, aby pár dní pred Štedrým večerom bolo Betlehemské svetlo dostupné v čo najväčšom počte miest. „Skauti a skautky na Slovensku týmto prijímajú aj v tomto roku jednu zo svojich najväčších výziev – priniesť Betlehemské svetlo všade tam, kam ho prinášali aj po minulé roky. V dostatočnej miere suplovať nerealizovaný vlakový rozvoz. A to všetko tak, aby bolo v bezpečí nie len Betlehemské svetlo, ale aj oni a všetci tí, ktorí naň čakajú.“ Odpaľovanie Betlehemského svetla bude prebiehať so zreteľom na všetky aktuálne platné bezpečnostné a hygienické opatrenia, vždy so snahou o bezkontaktnosť a bez zhromažďovania. Hlavnými miestami na odpálenie Betlehemského svetla tak primárne budú kostoly a tradičné stanovištia v mestách. Aj tento rok pripravujú skauti interaktívnu mapu s vyhľadávaním, kde bude v rámci Slovenska Betlehemské svetlo dostupné. „Skauti majú radi výzvy a priniesť Betlehemské svetlo v čase pandémie je bezpochyby jednou z nich. Tento rok, podobne ako minulý, budeme chrániť okrem plamienka aj seba a svoje okolie.“ konštatuje Marián Suvák, koordinátor Betlehemského svetla na Slovensku. Mapa so zoznamom je dostupná na internetovej stránke www.betlehemskesvetlo.sk a skautskí dobrovoľníci ju každým dňom aktualizujú. Potrebné je však dodať, že vzhľadom na spôsob šírenia Svetla odpaľovaním zo sviečky na sviečku je v skutočnosti jeho dostupnosť mnohonásobne vyššia.

Jedným z tradičných miest kam každoročne Betlehemské svetlo putuje je aj Lomnický štít. Výnimkou nebude ani tento rok. Skautky a skauti z Podtatranskej skautskej oblasti ho tam vynesú 19. decembra. Do Vysokých Tatier Svetlo zavíta, aby symbolicky z vyššej nadmorskej výšky zasvietilo na celé Slovensko.

Prvýkrát prevzali slovenskí skauti Betlehemské svetlo od rakúskych skautov v roku 1990 a odvtedy ho každoročne distribuujú ľuďom po celom Slovensku. Tradične ho odpaľujú na ekumenickej slávnosti, kam ho prinesie z Baziliky Narodenia Pána v Betleheme Dieťa svetla – rakúske dievča alebo chlapec, ktorí toto vyznamenanie získali za svoje príkladné správanie,  ochotu pomáhať druhým a povšimnutiahodné skutky.

Ako poďakovanie za prácu po silných krupobitiach v Rakúsku vyzvala tento rok hornorakúska televízia ORF hasičské zbory, aby nominovali Dieťa svetla. Voľba padla na jedenásťročného Tobiasa Nussbaumera z Kirchhamu (okres Gmunden), ktorý sa aktívne angažuje v miestnom hasičskom zbore. Aktuálne neľahká situácia ohľadom koronavírusu však prekazila silnú tradíciu aj v tomto roku – Dieťa svetla necestovalo do Svätej zeme, aby zapálilo Svetlo pokoja v Jaskyni Narodenia Ježiša. Po minuloročnom vzore sa o to postarala deväťročná Rianna Danho, ktorá žije v Betleheme. Bola tak na začiatku úvodnej cesty Betlehemského svetla v tomto roku, ktoré síce čaká ešte množstvo stoviek a tisícok kilometrov, no dobrou správou je, že už sa nachádza v susednom Rakúsku. Tam dorazilo letecky v špeciálnej lampe v sobotu, 20. novembra.

Tradícia Betlehemského svetla v Európe vznikla už v roku 1099, v období krížových výprav. Jeden člen výpravy, mladý muž z talianskeho mesta Florencia, sľúbil, že ak prežije výpravu, prinesie domov plamienok z „večného“ svetla, ktoré horí v Betleheme. Svoj sľub dodržal a na Vianoce v roku 1099 sa vrátil do Florencie so zapálenou sviecou, ktorej plamienok pochádzal z Betlehema. Sviecu umiestnili v kostole a odtiaľ si ostatní obyvatelia Florencie brali svetlo do svojich domovov. Táto tradícia pretrváva dodnes a Betlehemské svetlo sa tak stalo symbolom nádeje, lásky a porozumenia.

Svetlo nesie posolstvo pokoja, lásky, mieru, jednoty – spoločné univerzálne hodnoty vlastné ľuďom bez ohľadu na to, akého sú vierovyznania, ku ktorej cirkvi sa hlásia alebo či sú bez vyznania.


Slovenský skauting patrí medzi najväčšie mládežnícke organizácie na Slovensku a má vyše 100 ročnú tradíciu. Skauting spája skvelé zážitky s budovaním životných zručností a silného charakteru. Ponúka pestrú programovú paletu pre rôzne vekové kategórie detí a mládeže, čím umožňuje aktívne tráviť ich voľný čas. Za pomoci stoviek mladých a dospelých dobrovoľníkov vytvárame priestor na ich všestranný rozvoj. V Slovenskom skautingu je v súčasnosti registrovaných viac ako 7000 členov, ktorí pracujú v takmer 100 skautských zboroch v 50 okresoch. Jeho členovia budú aj tento rok, už po 32-krát, distribuovať Betlehemské svetlo po Slovensku.

Pre ďalšie informácie kontaktujte

Lucia Tóthová
Ústredie Slovenského skautingu
komunikacia@skauting.sk
02/446 40 154, +421 948 324 062
www.betlehemskesvetlo.sk