Betlehemské svetlo je na Slovensku. Slovenskí skauti boli dôležitou súčasťou na jeho ceste na sever a východ Európy

1263
Náčelník Slovenského skautingu, Ján Mitrík, odpaľuje Betlehemské svetlo. Foto: Marián Suvák

BRATISLAVA – 13. decembra 2020. Slovenskí skauti v sobotu, 12. decembra, vo večerných hodinách prevzali na rakúsko-slovenských hraniciach od rakúskych skautov Betlehemské svetlo. Tí ho priniesli zo Salzburgu, kde ho odpálili počas slávnostnej ceremónie. Nasledujúce dopoludnie odovzdali Svetlo počas krátkeho a bezkontaktného stretnutia na poľsko-slovenských hraniciach skautom z Poľska a popoludní na ukrajinsko-slovenských hraniciach zasa skautom z Ukrajiny. Svetlo bude aj vďaka slovenským skautom tradične putovať cez celé Poľsko, pobaltské krajiny a Rusko až na Sibír. V utorok popoludní ho v Bratislave príjme prezidentka Slovenskej republiky, pani Zuzana Čaputová.

Túto sobotu, 12. decembra, sa na rakúsko-slovenskom hraničnom priechode Berg uskutočnilo krátke a bezkontaktné stretnutie, na ktorom rakúski skauti odovzdali Betlehemské svetlo skautom zo Slovenska. Priviezli ho zo Salzburgu, kde sa v sobotu krátko po 14-tej hodine uskutočnila slávnostná ceremónia, tento rok vo veľmi komornej atmosfére. Rakúsky usporiadateľ zabezpečil živé online vysielanie, vďaka čomu sa tejto slávnosti zúčastnili tisícky ľudí z celého sveta. Počas video pozdravov z jednotlivých krajín zaznela aj slovenčina. Skautky a skauti z mnohých slovenských miest popriali celému svetu radostné a pokojné vianočné sviatky. V týchto ťažkých časoch priali najmä veľa zdravia a veria, že tento rok spolu s Betlehemským svetlom príde aj nádej. Od tej chvíle Betlehemské svetlo začalo svoju púť do krajín celého sveta.

V nedeľu, 13. decembra, v ranných dopoludňajších hodinách priniesli slovenskí skauti Betlehemské svetlo na hraničný priechod Łysa Polana, kde ho Náčelník Slovenského skautingu Ján Mitrík za účasti Eleny Michalčíkovej a Mariána Suváka odovzdali poľským skautom. Svetlo sa bude šíriť cez celé Poľsko, pobaltské krajiny do Ruska a na ďalekú Sibír. „Tento rok sme si špecifickou formou odovzdávania Betlehemského svetla zaspomínali na obdobie pred vstupom Slovenska a Poľska do Európskej únie. Keďže obe krajiny rešpektujú aktuálne možné riziká, upustili sme od veľkej a rokmi zaužívanej slávnosti odovzdania Svetla. Celý priebeh trval len krátko a zúčastnilo sa ho iba pár ľudí“ povedal Marián Suvák, koordinátor Betlehemského svetla na Slovensku. V popoludňajších hodinách odovzdali skauti z Východoslovenskej skautskej oblasti Betlehemské svetlo na hraničnom priechode Ubľa – Malyj Bereznyj skautom z Ukrajiny.

V úvode nasledujúceho týždňa, v utorok 15. decembra, prijme Betlehemské svetlo prezidentka Slovenskej republiky, pani Zuzana Čaputová. Pôjde tak o prvé oficiálne prijatie na Slovensku. Plamienok z Betlehema odovzdajú skauti symbolicky ľuďom počas nasledujúceho, posledného predvianočného víkendu, na sv. omšiach v sobotu 19. a v nedeľu 20. decembra v kostoloch po celom Slovensku od Bratislavy až po Košice, kde bude rovnako ako vo väčšine slovenských kostolov k dispozícii pre verejnosť až do Vianoc. Samotná distribúcia po Slovensku bude prebiehať v nasledujúcich dňoch, aby pár dní pred Štedrým večerom bolo Betlehemské svetlo dostupné v čo najväčšom počte miest. Odpaľovanie Betlehemského svetla bude prebiehať so zreteľom na všetky aktuálne platné bezpečnostné a hygienické opatrenia, vždy so snahou o bezkontaktnosť a bez zhromažďovania. “Chceli by sme požiadať všetkých ľudí, pre ktorých sa Betlehemské svetlo stalo neoddeliteľnou súčasťou Vianoc, aby pri jeho odpaľovaní mysleli na aktuálne hygienické opatrenia, chránili seba, svoje okolie a rešpektovali pokyny prislúchajúce k miestu, kde si Svetlo odpália. Či už pôjde o kostol alebo tradičné miesto v exteriéri,” vyzýva Suvák.

Snahou skautov bude v tomto roku, kedy sa Svetlo nebude šíriť po Slovensku vlakmi, priniesť Betlehemské svetlo v čo najväčšej miere na miesta, kam zavítalo už v minulosti. O jeho šírenie sa postarajú v predvianočných dňoch, aby v ten správny čas bolo dostupné pre všetkých ľudí, ktorí si v týchto časoch chcú rozžiariť svoje príbytky a naplno tak prežiť všetky posolstvá, ktoré so sebou nesie. Aj tento rok pripravujú skauti interaktívnu mapu s vyhľadávaním, kde bude v rámci Slovenska Betlehemské svetlo dostupné. „Skauti majú radi výzvy a priniesť Betlehemské svetlo v tomto roku je bezpochyby jednou z nich. Tentoraz však budeme chrániť okrem plamienka aj seba a svoje okolie.“ uzatvára Suvák. Mapa so zoznamom je dostupná na internetovej stránke www.betlehemskesvetlo.sk a skautskí dobrovoľníci ju každým dňom aktualizujú. Potrebné je však dodať, že vzhľadom na spôsob šírenia Svetla odpaľovaním zo sviečky na sviečku je v skutočnosti jeho dostupnosť mnohonásobne vyššia.

Výnimkou v tomto roku nebude ani Lomnický štít, kam sa ho budú snažiť vyniesť skautky a skauti z Podtatranskej skautskej oblasti. To, či sa im to pár dní pred Štedrým dňom podarí, tentokrát nezáleží len na počasí, ale hlavne na podmienkach, ktoré umožnia prevádzku lanoviek. V oboch možných prípadoch však Betlehemské svetlo do Vysokých Tatier zavíta, aby symbolicky z vyššej nadmorskej výšky zasvietilo na celé Slovensko.

Svetlo nesie posolstvo pokoja, lásky, mieru, jednoty – spoločné univerzálne hodnoty vlastné ľuďom bez ohľadu na to, akého sú vierovyznania, ku ktorej cirkvi sa hlásia alebo či sú bez vyznania.


Slovenský skauting je jednou z najstarších organizácií pre deti a mládež na Slovensku. V rámci svojej činnosti ponúka svojim členom pestrý program a aktivity zamerané na rozvoj zručností, vedomostí a hodnôt. V Slovenskom skautingu je v súčasnosti registrovaných viac ako 7600 členov, ktorí pracujú v takmer 100 skautských zboroch v 50 okresoch. Jeho členovia budú aj tento rok, už po 31-krát, distribuovať Betlehemské svetlo po Slovensku.

Pre ďalšie informácie kontaktujte

Marián Suvák
Ústredie Slovenského skauting
svetlo@skauting.sk
02/446 40 154, +421 948 310 100
www.betlehemskesvetlo.sk