Skautské tábory budú tento rok aj s pozvánkou pre deti z Ukrajiny

684
Foto: Vladislav Kakody

BRATISLAVA – 06. 07. 2022 Slovenskí skauti, ktorí majú dlhoročnú a bohatú prax v organizovaní letných skautských táborov, budú tento rok organizovať tábory aj pre deti a členov skautských organizácií z Ukrajiny.

Dobrodružným a programovým vyvrcholením celoročnej činnosti skautských oddielov a zborov je bezpochyby letný tábor. V predpandemickom období, konkrétne v roku 2019, Slovenský skauting zorganizoval vyše 100 letných táborov pre viac ako 4 000 detí a mladých.

Veríme, že práve zážitky nadobudnuté na skautských táboroch formujú deti a mladých a napomáhajú ku kvalitnejšiemu životu i po návrate domov. Skauti a skautky prichádzajú na niekoľko dní do súvislého aktívneho kontaktu s prírodou a zároveň sa učia spolunažívať v náročných podmienkach so svojimi priateľmi. Neoddeliteľnou súčasťou táborov sú i spoločné zábavné hry a aktivity zamerané na rozvoj osobnosti. Skautské tábory sú vedené vyškolenými dospelými dobrovoľníkmi, ktorí pripravujú táborové zázemie, stravu a kvalitný program. 

Skautské tábory sa konajú nielen na Slovensku, ale organizujú ich aj národné skautské organizácie, v ktorých  pôsobí skautské hnutie. Výnimkou nie je ani Ukrajina, v ktorej však prebieha vojnový konflikt. „V Slovenskom skautingu veríme, že si každý zaslúži mať skvelé leto plné zážitkov. Preto sme sa rozhodli pomôcť deťom z Ukrajiny a zobrať ich na letný tábor,hovorí Mária Budzáková, riaditeľka Ústredia Slovenského skautingu. Letné tábory sú zakončením a vyvrcholením skautského roka, kde si členovia môžu vyskúšať všetky nadobudnuté zručnosti. Deti, ktoré sa stali súčasťou skautských skupín, tak budú môcť stráviť leto s novými kamarátmi, vytvoria si nové spomienky a utužia svoje priateľstvá. 

Ukrajinskí skauti nemôžu mať letné tábory, preto sa na nás obrátili s prosbou o pomoc. Rozhodli sme sa, že ich v tom nenecháme, a preto sme ich pozvali stráviť leto s nami na Slovensku, vysvetľuje projektová koordinátorka a fundraiserka Zuzana Slobodová, ktorá koordinuje zbierku pre tieto tábory. Naším cieľom je usporiadať štyri týždenné tábory na Slovensku. Týmto spôsobom vieme darovať krásne leto takmer 300 deťom z Ukrajiny. Za vyzbieranú sumu im zabezpečíme stravu, ubytovanie, program a výbavu na táborenie. 

Momentálne komunikujeme s ukrajinskými skautmi a riešime detaily ohľadom dopravy či všetkých potrebných dokumentov. Z tejto spolupráce sa tešíme i keď nám je ľúto, že vznikla kvôli situácii, v ktorej sa naši susedia nachádzajú. Dúfame, že spoločne budeme vedieť zorganizovať letné tábory pre čo najviac detí.Upresňuje situáciu Denisa Bradiaková, nová koordinátorka Skautskej služby, ktorá manažuje projekt Tábory pre ukrajinské deti. 

Slovenský skauting vníma túto situáciu veľmi citlivo a snažíme sa občanom Ukrajiny pomôcť najlepšie ako vieme. Ďakujeme taktiež všetkým, ktorí nám v tomto projekte pomáhajú, či už finančne, materiálne alebo ľudskými silami a svojim časom. 

Ak by ste chceli podporiť túto iniciatívu, môžete tak urobiť na nasledujúcom odkaze: https://skauting.darujme.sk/darujme-detom-tabory/


Slovenský skauting patrí medzi najväčšie mládežnícke organizácie na Slovensku a má vyše 100 ročnú tradíciu. Skauting spája skvelé zážitky s budovaním životných zručností a silného charakteru. Ponúka pestrú programovú paletu pre rôzne vekové kategórie detí a mládeže, čím umožňuje aktívne tráviť ich voľný čas. Za pomoci stoviek mladých a dospelých dobrovoľníkov vytvárame priestor na ich všestranný rozvoj. V Slovenskom skautingu je v súčasnosti registrovaných viac ako 7000 členov, ktorí pracujú v takmer 100 skautských zboroch v 50 okresoch.

Pre ďalšie informácie kontaktujte

Mária Dirgová
Ústredie Slovenského skauting
komunikacia@skauting.sk
02/446 40 154
www.skauting.sk