Začleňovanie ukrajinských detí do našich skautských zborov

730
Foto: Roman Kortiš

Začiatok nového skautského roka je za nami a tu sa vynára otázka “Ako v projekte integrácia pokračovať ďalej?” Začleňovanie ukrajinských detí do Slovenského skautingu je veľmi dôležité. Každé dieťa potrebuje mať okolo seba bezpečné prostredie, niekam patriť a cítiť sa ako doma. Snažíme sa, aby tieto deti mali pocit prijatia, dôležitosti a potreby aj v našej skautskej rodine.

Po viac-menej ustálenej situácii na hraniciach a ukončených letných táboroch prišla otázka “Čo ďalej?” Rozhodli sme sa pracovať na dlhodobom projekte integrácie ukrajinských detí do našich skautských jednotiek. Uvedomujeme si, že mnohé skautské jednotky sú vyťažené aktivitou so svojimi aktuálnymi členmi. Boli by sme ale radi ak by sa do tohto projektu zapojili všetky zbory a oddiely, ktoré majú na tento projekt kapacitu. Projekt integrácia ukrajinských detí do Slovenského skautingu chceme malými krokmi posúvať dopredu ale potrebujeme k tomu aj Vašu pomoc. 

Pomoc z Ústredia

Ústredie Slovenského skautingu chce byť nápomocné všetkým, ktorí sa rozhodli zapojiť do tohto projektu integrácie. Preto sme sa rozhodli Vám poslať náborové plagáty v ukrajinskom jazyku ako prvý krok pri začleňovaní ukrajinských detí do vašich skautských jednotiek. 

Na webovej stránke Slovenského skautingu www.skauting.sk čoskoro pribudnú dôležité informácie a materiály k téme integrácie ukrajinských detí. 

V hlavnom menu vpravo už čoskoro nájdete záložku UA, kde nájdete podrobnejšie informácie a dôležité dokumenty. Ako sú napríklad:

  • Prihláška dieťaťa do Slovenského skautingu v ukrajinskom jazyku spolu so sprievodným textom v ukrajinskom jazyku.
  • Preložené príručky do ukrajinského jazyka (Nováčik, Napredovanie pre včielky a vĺčatá, Skautské napredovanie a pod.), ktoré sú v procese prípravy a budú pribúdať postupne. Vždy keď pribudne niečo nové, dáme o tom vedieť formou mailu, článku alebo v infopacku.
  • Iné dôležité materiály v PDF.
Foto: Roman Kortiš

Metodika a aktivity sú na webe

Taktiež podrobne spísanú metodiku a tipy na aktivity nájdete na našej webovej stránke Slovenského skautingu, a to: www.skauting.sk → záložka Skauti → kategória aktivity → nápady na činnosť (úplne dole) → priečinok Ukrajina. Tu nájdete detailne spísanú metodiku práce pri začleňovaní ukrajinských detí, príklady aktivít na prácu s deťmi a podobne. Postupne pridáme preložené skautské príručky pre jednotlivé vekové kategórie.

Pripravujeme školenie, ktoré priblíži činovníkom, ako je potrebné pracovať s deťmi z vojnového prostredia a napomôžu k integrácii detí do skautského prostredia. Školenie sa uskutoční v novembri (18. – 20.11.2022) a jeho kapacita je obmedzená. Školenia sa zúčastnia externí prednášajúci z rôznych inštitúcii, ktorí majú v jednotlivých oblastiach skúsenosti. Jednotlivé prednášky by mali byť na témy v oblastiach krízového manažmentu/riešenia, technických záležitostí, psychológie, koordináciu a vedenie a podobne.

Propagačné materiály

Ak máte záujem vždy aktuálne info ohľadom integrácie, prosím, zanechajte nám Váš kontakt formou mailu a my sa ozveme. Taktiež ak by ste chceli viac náborových plagátov v ukrajinskom jazyku, dajte nám vedieť mailom a plagáty Vám zašleme.

Chcela by som Vás poprosiť o vyplnenie dotazníka, aby sme vedeli projekt integrácia ukrajinských detí do SLSK posúvať stále dopredu a byť vám tak čo najviac nápomocný. Dotazník obsahuje aj sekciu záujmu o pripravované školenie. Vopred ďakujem za vyplnenie.

V prípade akýchkoľvek otázok alebo pomoci sme Vám vždy k dispozícii na e-mailovej adrese: sluzba@skauting.sk

Denisa Bradiaková – Člečo