Poznáme presný harmonogram tohtoročnej cesty Betlehemského svetla

1437
Betlehemské svetlo – plamienok pokoja. Foto: Marián Suvák

Plamienok z Betlehema rozžiari srdce Európy – naše krásne malé Slovensko už po 32. krát. Vzhľadom na aktuálnu situáciu sme pozorne sledovali jej vývoj a na základe v súčasnosti platných opatrení sa snažili nastaviť harmonogram tohtoročnej cesty Betlehemského svetla, čo najbezpečnejšie. Prinášame vám prvý komplexný prehľad pre tento rok.

Aj v tomto roku sa, žiaľ, z veľkých slávnostných ceremónií presunieme do komornejších stretnutí, ktoré budú v maximálnej možnej miere podliehať aktuálne platným obmedzeniam a nariadeniam, tak ako u nás, tak i v susedných krajinách, s ktorými na šírení Betlehemského svetla participujeme.

Odpálenie od rakúskych skautov – 11. decembra

Príchod Betlehemského svetla sa uskutoční presne podľa vzoru z roku 2020, tz. prevzatie plamienka z Baziliky Narodenia Pána v Betleheme od rakúskych skautov na slovensko-rakúskych hraniciach.

Odovzdanie betlehemskej štafety poľským
a ukrajinským skautom – 12. decembra

Už v skorých ranných hodinách odovzdá delegácia zo Slovenského skautingu Svetlo nádeje, lásky, pokoja a mieru na slovensko-poľských hraniciach, aby sa aj vďaka našim skautom mohlo šíriť ďalej, na sever a východ Európy. V popoludňajších hodinách zasa Betlehemské svetlo odovzdajú skauti z Východoslovenskej skautskej oblasti na slovensko-ukrajinských hraniciach skautom z Ukrajiny.

Prezidentka Slovenskej republiky, Zuzana Čaputová, si prebrala Betlehemské svetlo z rúk skautov na nádvorí Prezidentského paláca 15. decembra 2020 v Bratislave. Foto: TASR – Pavel Neubauer

Prijatie v prezidentskom paláci – 13. decembra

V pondelok, 13. decembra 2021 v popoludňajších hodinách, Betlehemské svetlo osobne prijme od zástupcov Slovenského skautingu prezidentka Slovenskej republiky, pani Zuzana Čaputová. Odovzdávanie sa uskutoční v Bratislave a pôjde o prvé oficiálne prijatie Betlehemského svetla na Slovensku vôbec.

Symbolická jazda Betlehemského svetla na trase Bratislava – Košice. Foto: Emma Veľasová
Symbolická jazda Betlehemského svetla na trase Bratislava – Košice v roku 2020. Foto: Emma Veľasová

Symbolická vlaková trasa naprieč Slovenskom – 18. decembra

Ani v tomto roku nechcú skauti a skautky zo Slovenského skautingu iniciovať akúkoľvek formu výzvy na zhromažďovanie sa, ktoré by bolo v rozpore s aktuálne platnými nariadeniami súvisiacimi so súčasnou pandemickou situáciou. Práve preto ani v tomto roku nebudeme organizovať hromadný vlakový rozvoz, ale zrealizujeme jedno symbolické prevezenie Betlehemského svetla zo západu – z Bratislavy, na východ do Košíc. Počas jazdy nebude možné si Svetlo odpáliť.

Vynesenie na Lomnický štít – 19. decembra

Plamienok i tentokrát, už po 28. krát, zažiari z pomyselnej strechy nad Slovenskom, na najvyššie položenom pracovisku – v Observatóriu SAV na Lomnickom štíte, kam ho vynesú skauti z Podtatranskej skautskej oblasti.

Náčelník Slovenského skautingu, Ján Mitrík, odpaľuje Betlehemské svetlo počas krátkych zastavení na ceste zo slovensko-poľských hraníc v roku 2020. Takýmto spôsob sa Betlehemské svetlo bude do krajských a väčších miest distribuovať aj v tomto roku. Foto: Marián Suvák

Šírenie v regiónoch – 18. až 24. decembra

Skauti a skautky na Slovensku prijímajú aj v tomto roku jednu zo svojich najväčších výziev – priniesť Betlehemské svetlo všade tam, kam ho prinášali aj po minulé roky. V dostatočnej miere suplovať nerealizovaný vlakový rozvoz. A to všetko tak, aby bolo v bezpečí nie len Betlehemské svetlo, ale aj oni a všetci tí, ktorí naň čakajú.

Všetky dostupné informácie o miestach, kde a ako si bude možné Betlehemské svetlo odpáliť budeme pravidelne aktualizovať na interaktívnej mape na www.betlehemskesvetlo.sk.