Dieťaťom svetla je Tobias Nussbaumer, v Betleheme ho odpálila Rianna

1245
Betlehemské svetlo 2021 je už v Rakúsku. Na fotografii (zľava) Sabina Korntner – koordinátorka projektu „ORF-Friedenslicht“, Tobias Nussbaumer – Dieťa svetla 2021, Thomas Stelzer – gurevnér. Foto: Land OÖ

Malý plamienok z Betlehema už dorazil do Rakúska, kde ho na viedenskom letisku prevzal Tobias Nussbaumer. Vzhľadom na aktuálnu situáciu ohľadom koronavírusu ani tento rok Dieťa svetla necestovalo do Betlehema. Odpálila ho tam pre nás deväťročná Rianna Danho.

Mladý hasič Tobias

Ako poďakovanie za prácu po silných krupobitiach v Rakúsku vyzvala tento rok hornorakúska televízia ORF hasičské zbory, aby nominovali Dieťa svetla. Voľba padla na jedenásťročného Tobiasa Nussbaumera z Kirchhamu (okres Gmunden), ktorý sa aktívne angažuje v miestnom hasičskom zbore. Obzvlášť hrdí sú jeho kamaráti hasiči.

Aktuálne neľahká situácia ohľadom koronavírusu prekazila silnú tradíciu aj v tomto roku – Dieťa svetla necestovalo do Svätej zeme, aby zapálilo Svetlo pokoja v Jaskyni Narodenia Ježiša. Po minuloročnom vzore sa o to postarala deväťročná Rianna Danho, ktorá žije v Betleheme. Bola tak na začiatku úvodnej cesty Betlehemského svetla v tomto roku, ktoré síce čaká ešte množstvo stoviek a tisícok kilometrov, no dobrou správou je, že už sa nachádza v susednom Rakúsku. Tam dorazilo letecky v špeciálnej lampe v sobotu, 20. novembra.

Betlehemské svetlo, vzhľadom na pandemické opatrenia, odpálila v Betleheme deväťročná Rianna Danho. Foto: Land OÖ

Odpálenie v Betleheme

Hneď na to, ako deväťročná Rianna odpálila tohtoročné Betlehemské svetlo v Bazilike Narodenia Pána v Betleheme sa vydalo na svoju leteckú púť do Viedne, kde ho prevzal Tobias – Dieťa svetla. Pozrite si ako tento proces prebieha a ako Svetlo cestuje v reportáži rakúskej ORF.

Svetlo ako nádej

„Tradičný vianočný zvyk by tento rok, najmä vzhľadom na náročnú koronavírusovú krízu, mal znamenať predovšetkým súdržnosť, solidaritu a nádej,“ hovorí patrón kampane v Rakúsku, guvernér Thomas Stelzer. Pevne veríme, že s týmto malým nenápadným plamienkom nesúcim silné posolstvo prídu pod naše krásne Tatry práve aj tieto symboly, aby prežiarili vianočné obdobie v týchto časoch.

Kedy príde Betlehemské svetlo na Slovensko?

Plamienok teraz čaká v susednom Rakúsku na svoj veľký deň, 11. december, kedy za začne jeho tohtoročná cesta po svete. V tento deň máme naplánovaný jeho príchod aj na Slovensko. To ako a kedy presne ho skauti a skautky zo Slovenského skautingu prinesú, akou formou ho budú po našej krajine distribuovať, či kde presne sa k nemu budete vedieť dostať je zatiaľ vzhľadom na aktuálne nejasný vývoj opatrení ťažké povedať. Môžeme však sľúbiť, že Betlehemské svetlo sa naši členovia budú snažiť priniesť všade tam, kde to pôjde a súčasne bude bezpečné, tak ako pre vás, pre nás, tak i plamienok. Držte nám palce.

Zdroj: religion.orf.at, oe3.orf.at