Príhovor a povzbudenie od Náčelníka k novému skautskému roku

1534

Horúce letné dni sa o pár týždňov začnú meniť na tie jesenné, plné farieb padajúcich listov a chladných daždivých kvapiek. Pripravme sa na toto obdobie vďaka povzbudzujúcim slovám Náčelníka Slovenského skautingu.

Zdravím vás skautské sestry a bratia,

verím, že plnými dúškami načerpávate silu a radosť z týchto letných mesiacov. Niektorí už máte po táboroch, niektorí sa ešte len pripravujeme a veľmi tešíme. Toto všetko je možné, aj vďaka tomu, ako sa vyvinula situácia s pandémiou.

Ale ako sa hovorí “winter is coming” – zima prichádza. Príde ďalšia vlna a je možné, že budeme opäť musieť upraviť naše fungovanie. Nehovorím vám to, aby som vás strašil. Hovorím to preto, aby sme sa všetci vedeli pripraviť. Naplánovali si program aj na variant online stretávania,  pripravili si podklady a námety na činnosť a hlavne – pripravili sa psychicky. Tieto dni sú ideálnym časom investovať do vzťahov, posilniť družinového ducha. Zobrať svoje srdca a zatiahnuť na hlbinu, kde si oddýchne a povzbudí sa. Predstava tretej vlny nie je optimistická. Ak si to ale zrovnáme v hlave a v srdci, poctivo sa pripravíme – myslím že budeme pripravení.

Ak môžeme akokoľvek prispieť k lepšej budúcnosti blížiacej sa jesene – neváhajme. Poctivo dodržiavajme opatrenia, buďme zaočkovaní a povzbuďme tých, ktorí váhajú. Očkovanie je jediná cesta pred ďalšou vlnou bolesti a izolácie. Denne sa v ambulancii stretávam s mojimi pacientmi, ktorí majú obavy z očkovania.  Chápem to a snažím sa im vysvetliť, že je to najlepšia možnosť. Prosím vás, aby ste boli pre svoje okolie povzbudením aj do očkovania. Nie násilne, hlučne a arogantne. Spravme to skautským spôsobom – tolerantne, jasne a odvážne. Niekedy stačí malé povzbudenie, osobná prítomnosť alebo praktická pomoc s registráciou.

Som hrdý na mnohých z vás, ktorí veľa dní a týždňov aj počas leta obetovali skautingu a naším ideálom.  Tieto skutky nebudú zabudnuté. Prajem vám dostatok suchého dreva a hviezdnaté noci. Na všetko ostatné sme pripravení!

So skautským pozdravom
Ján Mitrík — Gekon
Náčelník Slovenského skautingu