Legendárne Tour de Tábory sú späť a v novom šate

3254
Spoločná fotografia 59. zboru Barbakan Banská Bystrica s Ústredím Slovenského skautingu. Foto: Samuel Šnek

Možno práve vás pred pár rokmi navštívilo Ústredie Slovenského skautingu na tábore a možno ste len o tom počuli divoké historky. Tento rok sme sa rozhodli obnoviť táborovú tour a znova sa bližšie pozrieť na život vo vašich táboroch. Začali sme intenzívnou dvoj dňovou expedíciou, počas ktorej sme navštívili osem táborísk. Pozrime sa spolu, ako sa skautom a skautkám táborilo na lúkach, inšpirujte sa témami táborových programov alebo objavte nové miesta na táborenie pre váš zbor.

Minúta po minúte, tábor po tábore

8:30 Kubrica
62. zbor Strelka Nová dubnica si pre nás na úvod pripravil tradično-moderné privítanie. Ponúkli nás chlebom a soľou, ako to odpradávna zvykli slováci robiť, no predtým sme podľa novej tradície, ktorá sa za posledné obdobie rozmohla po celom svete, museli ukázať negatívne testy alebo očkovací preukaz. Vstup do tábora nebol lacný a za 4-hodinový lístok sme museli zaplatiť miestnou menou 40 Galeónmi. Napokon sme sa dostali do Skautfortu plného mladých čarodejníkov. Čakali ich nástrahy zakázaného lesa, no najskôr sa museli naučiť znalosti o ohňoch a skautskej praxi.

11:30 Pružina
111. zbor Úsmev Dolná Tižina
sme zastihli tesne pred obedom, no ani hlad ich nezastavil pred parádnou prehliadkou táboriska. Vysoko sofistikovaný systém poľnej sprchy s teplou vodou zmietol zo stola všetky predstavy drsných táborových podmienok. Ohúrila nás aj priestranná stavba kuchyne spojenej s jedálňou, v ktorej táborníci určite zažívajú gurmánske zážitky pri každom jedle. Skauti a skautky z Dolnej Tižiny na tábore cestovali v čase a okrem klasických hier ako šatkovaná sa vybláznili aj v bahennom kúpeli.

13:30 Podskalie
30. zbor Bistersa Považská Bystrica
nás privítal ako vlastná babička s teplou polievkou, ktorá nás príjemne zahriala. Popri poobednom pokece sme si prelistovali pútavé zborové tlačoviny a dozvedeli sa zaujímavosti o ich fungovaní. Deti sme našli na obľúbenom mieste pri potoku, kde si postavili malú hrádzu a fascinovane pozorovali malé žaby a vodný život v okolí. Vďaka programu sa účastníci stali Alicou v krajine zázrakov a každý deň zažívali nové dobrodružstvá. Zistili sme, že 30. zbor má kopec vášnivých tanečníkov a najviac sa zabávajú pri Belgickom tanci.

18:30 Môťová
59. zbor Barbakan Banská Bystrica – tábor vodákov sme predsa nemohli vynechať. V žilách im koluje dravá krv ako rieky, po ktorých sa plavia a nemajú problém brodiť sa po pás v žihľave s úsmevom na tvári. Väčšina programu sa odohrávala samozrejme na vode a inšpirovaný bol plavbami slávneho bádateľa Jamesa Cooka. Na tábore prebehol aj skautský sľub a my sme len ľutovali, že sme tú čarovnú slávnostnú atmosféru na vode nezažili tiež. Pri večernom ohni nás aspoň potešili zborovými historkami, napríklad z bobríkov odvahy, po ktorých sme mali zimomriavky po tele. Po rannom nástupe sme si všetci vystískali ruky skautským pozdravom a rozlúčili sa.

10:00 Látky
106. zbor Akataleptik Detva
nás potrápil hneď v úvode prístupovou cestou hore strmým svahom. Námaha jednoznačne stála za tie výhľady na okolitú krajinu, ktoré by závidel nejeden hotel. Nad táborom na lúke na nás mierili čarovné prútiky včielok a vĺčat, ktoré práve trénovali nové kúzla. Téma Harry Potter ovládla aj tento skautský tábor.

14:30 Prosiek
96. Malokarpatský zbor Bratislava
sme zastihli počas poobednej siesty, ktorá určite padla vhod na rozpálenej lúke. My sme zase dostali kofeínovú nálož energie a preskúmali táborisko s jeho zákutiami. Pri potoku sa klasicky osviežovala väčšina detí a ostatné si zahrali hru Ringo. Počas celotáborovej hry sa účastníci ponárali do tajov mytológie a snažili sa premôcť temné sily pred skazou sveta.

16:00 Liptovská Anna
113. zbor Modré hory a 13. zbor Bratislava – Petržalka
vytvorili bezkonkurenčne najväčší tábor. Množstvo Teepee stanov evokovalo skôr medzinárodné stretnutie podobné jamboree než klasický tábor. Veľa stanov znamená aj veľa rozbláznených detí. Tie boli nadšené najmä z programu, ktorý sa odohrával aj na neďalekej Liptovskej Mare, kde zbierali perly alebo nasadzovali svoje životy v námornej bitke. Na vedľajšej lúke sme navštívili aj tábor 53. zboru Gentiana Dolný Kubín, v ktorom sa zrovna striedali turnusy detí a pokecali sme len s vedúcimi, ktorí strážili tábor plný podsád, čakajúcich na nové zážitky.

Napriek tomu, že každý tábor sa líšil od seba rôznymi zvykmi, usporiadaním, témou a fungovaním, všade sme cítili jedno: Skauting v srdci účastníkov aj vedúcich. Je jedno či si táborový kuchár, zdravotník alebo vedúci, patrí ti veľká vďaka za tvoju službu, chuť budovať a rozvíjať skauting aj v lete. Bez tohto odhodlania do skautovania by deti nemali možnosť zažiť skautskú divočinu a získať cenné skúsenosti a zážitky. Každému zboru by sme zároveň chceli veľmi pekne poďakovať za prijatie aj za veľkú dávku pravého skautingu, ktorý sme znova pocítili pri návšteve vašich táborov.