Nájdime spolu silu a odhodlanie pre návrat k skautskej činnosti

993

Uplynulý skautský rok bol pre mnohých náročný a práve preto potrebujeme v sebe nájsť odhodlanie a čerstvú energiu do ďalšieho skautovania. Poďme sa spolu pozrieť na to, ako sa znovu stať hravým skautom vždy veselej mysle a zaplaviť radosťou aj celé svoje okolie. Nadýchnime sa letného vzduchu, osviežme sa vodou zurčiaceho lesného potoka a vykročme spolu na nové skautské dobrodružstvá.

Jedným z dôvodov našej frustrácie je pravdepodobne nedostatok pohybu, ktorý zaznamenala určite väčšina z nás. Boli sme vytrhnutí zo svojich športových zvykov kvôli zavretým fit-centrám či iným športoviskám, ktoré sme si sami doma len ťažko vedeli nahradiť. Skúsme sa k pohybovým aktivitám vrátiť a dodávať si pravidelnú dávku endorfínov, ktorá nás zaručene nabudí. Naša psychická a fyzická sila sú vzájomne prepletené a napríklad pri poriadnom prekrvení celého tela napomáhate nielen svojej imunite, ale môžete prísť aj na nové nápady pre vašu skautskú činnosť, pričom si môžete splniť rovno aj nejakú odborku ako vlčí dych a gazelie nohy. Nie nadarmo sa vraví V zdravom tele, zdravý duch.Dôkazom môže byť aj teória, ktorú rozvinul pán Wim Hof, ktorá stavia na troch pilieroch:

  1. Dýchanie
  2. Sústredenie
  3. Vystavovanie sa chladu

Možno si už čítal jeho knihy alebo sleduješ jeho sociálne siete a možno práve teraz prvýkrát napíšeš jeho meno na google a povieš si: Čo je to za blázna, že dokáže so svojim telom veci, ktoré sa vymykajú normálu. Piliere vytvárajú unikátny systém, ktorého výsledkom je vaša silnejšia, zdravšia a odolnejšia verzia. Metóda Wima Hofa je vedecky podložená a celosvetovo populárna. Čaro ranného otužovania sme si všimli aj my skauti a pre vĺčatá je vytvorená výzva Sedem sekúnd. Zdolanie výzvy napomáha vytvoreniu zvyku ranného otužovania, sebazaprenia, pestovania pevnej vôle. Výhodou je, že sa táto výzva dá zdolávať spoločne s ďalšími skautskými bratmi a sestrami a vzájomne sa tak môžete k zdolaniu výzvy motivovať. Dôležitou súčasťou metódy je dýchanie, ktoré nás dokáže odtrhnúť od nepokoja a každodenného zhonu. Poďme spolu skúsiť dychové cvičenie a presvedčiť sa na vlastnej koži akú má moc čerstvý kyslík v našom tele. 

Wim Hof metóda – dychové cvičenie:

  • Pohodlne sa usaď, zaujmi svoju obľúbenú polohu alebo si ľahni. Hlavne sa cíť pohodlne.
  • Zavri oči a začni dýchať. Snaž sa vyčistiť si myseľ a sústreď sa na svoj dych.
  • Tridsať alebo štyridsaťkrát sa nadýchni. Dýchaj do brucha a hrudníka. Naplň svoje telo kyslíkom. Netlač však na dych. Dýchaj prirodzene a plynule.
  • Pri poslednom, tridsiatom alebo štyridsiatom výdychu naplň svoje pľúca do plna kyslíkom ešte raz. Uvoľni vzduch a nechaj ho odísť. Zadrž dych až pokým neucítiš nutkanie sa nadýchnuť.
  • Akonáhle ucítiš potrebu sa nadýchnuť, zhlboka sa nadýchni a zadrž dych na 10-15 sekúnd.
  • Vydýchni a začni s ďalším kolom. Celý cyklus zopakuj tri alebo štyrikrát.

Našu športovú kondíciu a mentálnu pohodu do značnej miery ovplyvňuje aj strava. Doprajme si pestrý jedálniček bohatý na vitamíny a minerály, vďaka ktorým v našom tele môžu prebiehať všetky dôležité procesy. Nepreháňajme to so sladkým i keď máme zrovna náročný deň a chuť vyjesť všetky sladké zásoby, čo máme doma. Výkyvy nálad obmedzíte aj vďaka výzve krotiteľ cukru, ktorá možno nie je pre každého a prvé týždne vás môžu potrápiť, ale o to lepší pocit budete mať z nášivky, ktorú si našijete na košeľu po 6 mesiacoch.

Pohyb, strava, duševná pohoda – toto všetko má vplyv na energiu a chuť do práce či skautovania. Nesnažme sa však teraz zo dňa na deň zmeniť všetky naše zvyky a začať plniť mnoho výziev naraz. To je cesta k vyhoreniu či úplnej demotivácii a my predsa chceme presný opak. Máme tendenciu naložiť si kvantum úloh a ukázať všetkým, akí sme šikovní a koľko toho zvládneme. Ak chceme však naozaj vytrvať a posunúť svoj rozvoj dopredu, je dôležité začať malými krokmi. Platí to aj pre rozvoj družiny, oddielu či dokonca zboru. Všetko potrebuje čas vyzrieť, stačí si len určiť priority a zmysluplne rozvrhnúť svoj čas. Jan Mühlfeit vo svojej knihe Pozitívny líder píše, že čas je síce obmedzený zdroj, ale my sa ho snažíme využiť čo najviac tým, že kladieme neobmedzené požiadavky na svoju energiu. Niet sa čo čudovať, že skautskí činovníci sú vyčerpaní. Snažíme sa do každého detailu premyslieť aktivity, hry a zorganizovať nezabudnuteľné akcie, no zabúdame pri tom na seba, na tých hlavných ľudí, ktorí sú srdcom našej organizácie a bez ktorých by deti nezažívali dobrodružstvá na skautských táboroch a nesmiali sa na družinovkách.

Skúsme sa na seba pozrieť, ako nás vyzýva aj spisovateľ  a psycholóch Marek Herman vo svojej knihe Najděte si svého marťana, z iného pohľadu a objavme v sebe tú dušu dieťaťa. Načúvajme vnútornému hlasu malého marťana v nás, na ktorý sme mnohí zabudli pod vplyvom dospeláckych povinností a uponáhľanej doby. Svet detí je čarovný a my skauti máme možnosť vstupovať do tohto kráľovstva, zabaviť sa a pritom sa naučiť aj nové a užitočné veci. Uvedomme si, aká výnimočná organizácia sme. Aké charakterové črty v nás zanecháva naša činnosť a ako tým prospievame nielen sebe, ale aj okoliu. Spomeňte si na všetky tie zážitky, ktoré ste prežili vďaka skautingu. Každá jedna vyčarí úsmev na perách a zaleje nás hrejivým pocitom. Nadviažme na tieto spomienky a vrhnime sa do nového skautského roka s odhodlaním a plní energie. Využime leto na regeneráciu, oddýchnime si a naplánujme si podľa svojich síl a možností nový skautský rok tak, ako to pasuje práve vám. Stavme na kvalitu, nie kvantitu a pamätajme, že v jednoduchosti je krása.