Skautská služba sa mobilizovala na pomoc testovaniu

2031
Foto (zľava): Andrea Duhárová/Žilina, Michal Černý/Bratislava, Bratislavská skautská oblasť/stavanie hangára na bratislavských Dlhých dieloch, Karol Ďurčík/Detva

Minulý víkend sa v súvislosti s vírusovým ochorením COVID-19  na Slovensku uskutočnilo celoplošné testovanie obyvateľstva. Úspech najväčšej logistickej akcie stál ako na profesionáloch z radov armády a polície, tak aj na zapojení aktívnych občanoch pomáhajúcich pri realizácii testovania. Vedenie Slovenského skautingu podporilo členov v zapojení sa do testovania a následne Skautská služba spustila mohutnú náborovú kampaň. Takmer stovka dospelých skautiek a skautov pomáhala ako administratívni pracovníci alebo zdravotníci v odberových miestach po celom Slovensku.

Viaceré skautské oddiely pomáhali už v rámci prípravných fáz testovania a roznášali letáky či stavali hangáre bežne používané na letných táboroch a teraz slúžiace ako odberné miesta. Pre väčšinu pomocníkov začala služba v sobotu. V skorých ranných hodinách sa dostavili do priradených odberných miest a začali s prípravou, aby mohli čím skôr otvoriť a testovať. Administratívni pracovníci a zdravotníci boli oblečení v bielych hygienických oblekoch so všetkými bezpečnostnými prvkami. Kým administratívni pracovníci si pripravovali potrebnú dokumentáciu na registráciu k testovaniu, zdravotníci si poslednýkrát zopakovali všetky postupy pri testovaní a vyhodnocovaní výsledkov. Počas oboch dní strávili na nohách niekoľko desiatok hodín. Na občerstvenie a oddych mali tri prestávky a pri každej z nich si museli vymeniť kompletné ochranné oblečenie. Náročné chvíle zvládali naši členovia aj vďaka skúsenostiam z práce s deťmi a mládežou a mäkkým zručnostiam získaným v skautingu. Nie raz si spomenuli na prekonávanie náročných výziev z detských čias počas letných táborov alebo pri puťákoch či zahraničných expedíciách.

Všetkým skautkám a skautom zapojeným do celoplošného testovania patrí veľká vďaka a držíme palce tým, ktorí nastupujú do služby aj tento víkend v regiónoch, kde sa uskutoční ďalšie kolo testovania.