Príhovor od Náčelníka Slovenského skautingu

2554
Foto: Vladislav Kakody

V posledných dňoch sa učíme prispôsobiť mnohým novým veciam. Nová situácia nemusí pre nás byť vždy jednoduchá. Dôležité je vydržať a čo najviac tak ochrániť nielen seba, ale aj svoje okolie. To totiž môže byť omnoho zraniteľnejšie ako my sami. Aby sa nám to možno darilo o niečo lepšie a ľahšie, prinášame dnes pár slov od Petra Lineka – Billa, Náčelníka Slovenského skautingu.

Milé sestry a bratia,

ako iste viete, Slovenský skauting dočasne pozastavil svoju činnosť. Je však dôležité si pripomenúť, že pozastavil neznamená ukončil. Zároveň pozastavenie našej bežnej činnosti ponúka možnosť presunúť sa v rámci možností aspoň čiastočne do online sveta. To už sa mnohým z vás darí.  Preto vás, milé sestry a bratia, povzbudzujem k tomu, aby sme aj v tejto dobe skautovali. Dá sa to! Nepoľavujme a plňme si naše “Buď pripravený!” Online družinovka? To sme to dopadli. A prečo nie? Stretávajme sa aj na tejto úrovni. Verím, že keď bude zas všetko v poriadku, tak na to budeme spomínať s úsmevom a vrátime sa späť k nášmu skautingu. Ale teraz sa neprestávajme stretávať aj touto formou. Nielen programová rada aj na základe vašich podnetov vytvorila “karanténny program”. Rôzne inšpiratívne a zmysluplné programové možnosti vám prinášajú aj jednotlivé zbory či oddiely. Tento program je pre každého, kto chce svoj voľný čas využívať zmysluplne. Mladší sa môžu stretávať online a plniť odborky, výzvy či stupne napredovania. Rangerom a roverom odporúčam v tomto čase plánovať výpravy či expedície. A je tu aj ďalšia veľká vec. Skautská služba, do ktorej sa tiež môžeme zapojiť. Ako to sledujem, tak viacerí z vás sa už zapojili. A to je sila! Buďme v tomto čase nápomocní a láskaví. Nezabudnime na ohľaduplnosť a zodpovednosť. Nenechajme sa otráviť situáciou a skôr ju využime v náš prospech. Ste šikovní a nadšení, tak s ľaliou do služby! Robíme obrovskú službu. Držím nám palce, nech sa nám darí a nech sa už čoskoro stretneme pri plápolajúcich ohňoch v kruhu priateľov.

Peter Linek – Bill

Ak ste sa ešte neprihlásili do Skautskej služby, chcete sa pridať a podať tak pomocnú ruku tam, kde ju treba, môžete tak urobiť vyplnením tohto formulára.

Alebo hľadáte inšpirácie na to, ako naďalej skautovať v týchto podmienkach? Tu nájdete inšpiráciu na online družinovku.