Skautujem doma: Urobte si družinovku na diaľku!

3620
Foto: Martina Suváková

V súvislosti s momentálnou situáciou Slovenský skauting obmedzil svoju činnosť. Skauti a skautky sa najbližšie dva týždne neuvidia a nezažijú každotýždennú porciu zábavy, nových zručností a priateľstiev. Netreba však zúfať – s trochou kreativity si môžete urobiť družinovku aj bez toho, aby ste sa stretli!

Vo štvrtok 12.3.2020 Slovenský skauting vydal vyhlásenie o celorepublikovom pozastavení svojej činnosti až do odvolania v súvislosti so šírením nového koronavírusu.

Keďže chceme, aby skauting fungoval naďalej, hoci v inej forme ako doteraz, pripravujeme sériu článkov a ďalších aktivít s názvom  Skautujem doma.

Dôležitou súčasťou tejto kampane má byť aj hashtag #skautujemdoma, pomocou ktorého sa môžeme vzájomne inšpirovať a podporiť. Neváhajte teda a zdieľajte svoje nápady, zážitky a skúsenosti aj na sociálnych sieťach, pridajte #skautujemdoma a pomôžte aj ostatným zvládnuť obmedzený režim.

V prvom rade by sme vás chceli upozorniť: činnosť Slovenského skautingu je obmedzená, aby sa nový vírus nešíril. Netrávte preto voľný čas na miestach, kde sa vyskytuje veľa ľudí – nákupné centrá, supermarkety apod. Buďte doma, prípadne sa choďte prejsť do prírody na polhodinku, avšak taktiež na menej frekventované miesta. To vašej imunite prospeje.

Ako však udržať skautskú partiu aj počas týchto podmienok? Pozrime sa na to spoločne.

Ako sa spojiť?

Za čias Bí-Pího a A.B. Svojsíka by toto bola náročná úloha, 21. storočie však ponúka hneď niekoľko jednoduchých spôsobov, ako sa nielen pohodlne počuť, ale aj vidieť v reálnom čase. Čo sa konferenčných hovorov týka, je klasikou Skype, okrem neho možno využiť aj napríklad Messenger.

Spomínaný Skype navyše umožňuje zorganizovať hovor aj bez toho, aby vaši členovia mali vytvorené konto alebo nainštalovaný samotný program. Na tejto stránke môžete vygenerovať špeciálny odkaz, cez ktorý sa ostatní členovia vašej družiny vedia k spoločnému hovoru pripojiť. Pre pripojenie bez nainštalovaného programu sú podporované len prehliadače Microsoft Edge a Google Chrome.

Na odkazy, zdieľanie ideí môžete využiť množstvo iných možností – napríklad skupiny na Facebooku alebo aj mail.

Medzi skupinami nájdete aj diskusnú skupinu s názvom Skautujem doma, kde si vzájomne budeme vymieňať nápady ako efektívne a skautsky stráviť najbližšie dni.

Upozornenie pre radcov a radkyne: o využití akýchkoľvek online nástrojov informujte rodičov detí.

Čo robiť?

Možností je toľko, že to rozdelíme na viacero sekcií. Pri troche kreativity dokážete urobiť kopec spoločných aktivít aj na diaľku. Zároveň sa ponúka zaujímavá možnosť – ukázať ostatným členom družiny, ako to vyzerá u vás doma.

1. Stupne napredovania

Vo Vlčej stope, Skautskom chodníku či Rangerskom horizonte sa nachádza množstvo tém a úloh, ktoré si môžete splniť samostatne doma a tak bojovať proti nude a nečinnosti. Rovnako sa môžete spojiť online a niektoré úlohy plniť spoločne.

Príklady vhodných úloh/kapitol:

  • Vlčie mláďa: Doma pomáham pri upratovaní; Snažím sa byť čistý/á a upravený/á; Poznám pravidlá cestnej premávky…
  • Tajomná džungľa: Niečo zbieram; Vymýšľam nové nápady; Viem dokončiť začatú prácu…
  • Slobodný lovec: Pravidelne sa sám/sama umývam; Dokážem povedať, ako sa cítim…
  • Mauglí človek: Snažím sa jesť zdravé jedlá a pomáham pri ich príprave; So záujmom skúmam a zisťujem, ako veci fungujú…
  • Prvý skaut: Čistota – pol života; Ideálny deň; Dobré skutky denne; Objavovanie; Čas stíšenia…
  • Neznáme cesty: Starostlivosť o zdravie; Priatelia v oddiele; Rodinný kruh; Tajné správy…
  • Rangerský horizont: Skautské ideály; Rozvoj talentu; Aktívne občianstvo; Svet za šedou oponou; príprava Expedície či Projektu…

2. Odborky

Čas strávený doma je dobrou príležitosťou na plnenie vhodných bodov odboriek. Ponúkajú sa odborky ako: Herpetológ, Záhradkár, Znalec náboženstiev, Hráč spoločeských hier, Modelár, Čitateľ, Hudobník alebo Výtvarník.

Na diaľku si môžete v družine porovnať svoje úspechy a inšpirovať sa novými nápadmi.

3. Výzvy

Nasledujúce výzvy môžete spokojne začať plniť aj v obmedzených podmienkach:

4. Ďašie nápady

  • Plánovanie – všetci pevne veríme, že sa situácia onedlho zlepší. Využite tento čas na plánovanie činnosti a výprav na jar či leto. Skvelý nástroj: www.turistickamapa.sk.
  • Spoločenské hry online – stránka www.boardgamearena.com umožňuje zahrať si známe spoločenské hry ako Carcassone alebo Sabotér aj online proti priateľom (vyžadovaná registrácia).
  • Kvízy – cez www.kahoot.com viete vytvoriť jednoduché kvízy, ktoré môžete rýchlo nazdieľať ďalším členom.
  • Mnoho ďalších námetov nájdete v online dokumente českej skautskej organizácie – Junák.

Stiahnite si tabuľku k výzve Modrý život