Parlamentné voľby sú tu už zajtra

1954

Voľby do parlamentu Slovenskej republiky sa konajú každé štyri roky. Občania Slovenska si v nich volia svojich zástupcov, ktorí budú presadzovať ich záujmy a názory v parlamente.

Čo je to vlastne ten parlament, čím sa líši od Úradu vlády Slovenskej republiky a akú rolu tu zohráva prezidentka?

Parlament alebo aj Národná rada SR je jednou z troch hlavných riadiacich inštitúcií Slovenskej republiky. Ostatnými dvoma sú Úrad vlády a Kancelária prezidenta Slovenskej republiky.

V Národnej rade sedí 150 poslancov, ktorých si volíme v priamych voľbách s tajným hlasovaním. Na to, aby sa strana dostala do parlamentu, musí vo voľbách získať aspoň 5% hlasov. V prípade koalície, teda spojenia viacerých strán (napríklad PS/spolu) je toto číslo o niečo vyššie – 7%. Miesta v parlamente (mandáty) sa potom rozdelia podľa počtu hlasov, ktoré jednotlivé strany získali. Parlament tiež ako jediný rozhoduje o ústave a schvaľuje zákony.

Prezidentka poveruje zostavením vlády. Spravidla toto poverenie dostáva strana, ktorá v parlamentných voľbách získala najväčší počet hlasov. Ak táto strana nemá nadpolovičnú väčšinu kresiel, musí si nájsť koaličných partnerov, s ktorými zostaví vládu.

Vládu Slovenskej republiky tvorí predseda vlády (premiér), podpredsedovia a ministri. Úrad vlády SR kontroluje plnenie úloh štátnej správy. Vláda sa za svoju činnosť sa zodpovedá Národnej rade SR. Predkladá tiež parlamentu návrhy zákonov. Na to, aby mohla vláda vykonávať svoju funkciu, musí jej byť vyslovená dôvera parlamentu v nadpolovičnej väčšine. Ak vláde vysloví dôveru menej ako 76 poslancov, je nutné celý proces zopakovať a teda navrhnúť novú vládu.

Na túto tému je aj veľmi dobre napísaný článok na stránke Mladí proti fašizmu.

Ako a prečo voliť?

Prečo je dôležité ísť voliť? Voľby sú príležitosťou zvoliť si svojich zástupcov v parlamente. Na to, aby sme si vybrali správne, je teda dôležité poznať programy jednotlivých politických strán kandidujúcich do parlamentu. Vyhodnotiť si, nakoľko reálne riešenia poskytujú a dať si pozor na možno okrídlené, no v podstate nič nehovoriace frázy.

Hlasy nevoličov záhadne nezmiznú, ale prerozdelia sa stranám podľa skutočných výsledkov volieb. Aj preto je dôležité vo voľbách svoj hlas odovzdať strane, ktorú naozaj v parlamente chceme vidieť. Ak sa stále neviete rozhodnúť, koho voliť, vyskúšajte ako pomoc pri rozhodovaní volebnú kalkulačku. Pomôcť tiež môže tento krátky postup:

  1. Vyberte si 3 politické strany, ktoré sú vám najsympatickejšie.
  2. Určte si najdôležitejšie oblasti, v ktorých by ste chceli vidieť zmenu, vyhľadajte si volebné programy týchto politických strán a zistite, ako rezonujú s vašimi predstavami.
  3. Navštívte www.demagog.sk a overte si pravdivosť výrokov politikov z daných strán.
  4. Nájdite o týchto stranách a politikoch aspoň dva či tri články uverejnené z dôveryhodných zdrojov (dôveryhodnosť médií overte na www.konspiratori.sk).

V parlamentných voľbách si volíme jednu politickú stranu a na jej volebnom lístku môžeme zakrúžkovať najviac štyroch konkrétnych poslancov.

Na tému tohtoročných parlamentných volieb reaguje aj portál Zmudri.sk štyrmi krátkymi pútavými videami. V nich osobnosti známe (nielen) z internetu jednoducho vysvetľujú, priebeh parlamentných volieb a čo robí Národná rada SR či Vláda. Dozvieme sa aj ako overiť pravdivosť výrokov politikov a prečo je každý jeden hlas vo voľbách dôležitý. Po pozretí videí máte možnosť vyplniť na ich webovej stránke krátky kvíz a súťažiť tak o zaujímavé ceny.

Nezabudnite, už zajtra budeme spoločne pri volebných urnách rozhodovať o tom, ako bude Slovensko vyzerať najbližšie štyri roky. Rozhodujeme aj o našej budúcnosti v našej krajine. Nebuďme preto ľahostajní a poďme voliť.