Plánovaný harmonogram tohtoročnej cesty Betlehemského svetla

2098

Tento rok už po jubilejný tridsiaty raz zavíta na Slovensko plamienok zo samotného Betlehema. Keďže sú s týmto podujatím spojené mnohé prípravy, prinášame tohtoročný harmonogram už tradične v predstihu. Dúfame, že vám harmonogram pomôže s plánovaním vašich lokálnych podujatí.

Prevzatie Svetla – sobota 14. decembra 2019

Tradícia odpaľovania Betlehemského svetla hovorí o jeho prevzatí v jednom z viedenských kostolov. Inak tomu nebude ani tento rok, kedy sa po minuloročnej veľkej slávnosti organizovanej pri príležitosti tridsiateho výročia od prvého odpálenia Svetla konala ekumenická bohoslužba v Linzi – v meste, kde celá táto novodobá tradícia začala.

Odpálenie poľským skautom – nedeľa 15. decembra 2019

Tento rok odovzdávame Svetielko z Betlehema poľským skautom u nich, na poľskej strane. Svätá omša, na ktorej sa tak udeje, sa bude konať počas Betlehemského víkendu po viedenskom odpálení v nedeľu 15. decembra v skorých ranných hodinách.

Distribúcia vlakmi po Slovensku – sobota 21. decembra 2019

Ako už býva zvykom, najbližšia sobota pred Štedrým dňom je ideálnym časom na rozvoz Svetla vlakmi do každého kúta Slovenska. V tomto roku je táto udalosť naplánovaná na sobotu 21. decembra.

Prihlasovanie jednotlivých hliadok je už spustené. Hoci sú trasy postavené na neaktualizovanom grafikone, zo skúseností vieme, že posledné roky dochádza len k minimálnym zmenám a my získame tak na zháňanie kompletných hliadok o niečo viac času.

Vynesenie Svetla na Lomnický štít – nedeľa 22. decembra 2019

Plamienok z Betlehema vynesú skautky a skauti z Podtatranskej skautskej oblasti opäť aj na Lomnický štít a rovnako tradične aj na Hrebienok a do Tatranského ľadového dómu.

Stretnutie oblastí

Minulý rok sme po prvýkrát zorganizovali odovzdanie Svetla oblastiam priamo po omši vo Svite. Zástupca každej oblasti si tak domov – do svojej oblasti – odniesol Plamienok, ktorý ste mohli v rámci regiónu šíriť už o niekoľko dní skôr. Myslíme si, že to bolo milé a povzbudivé stretnutie. Nakoľko však bude omša tento rok v Poľsku a na distribúciu v regiónoch máme po vlakovom rozvoze opäť o jeden deň viac, o takomto type stretnutia budeme ešte informovať a priamo ho komunikovať s oblasťami. Tak či onak, v takmer každej oblasti je teraz minimálne jeden človek, ktorý zažil slávnosť takéhoto typu a pevne veríme, že načerpal dostatok inšpirácie a svoje nápady bude môcť zrealizovať už v tomto predvianočnom období. Smelo do toho!

Veľkolepá mapa

Dať verejnosti čo najkomplexnejšiu informáciu o tom, kde bude Betlehemské svetlo krátko pred a počas Štedrého dňa k dispozícii, je našou veľkou prioritou. Minulý rok prešla prestavbou online mapa, ktorá snáď v najväčšej miere tieto informácie každoročne sústreďuje na jednom mieste. Okrem dômyselnejšieho systému vyhľadávania pribudla (hlavne) správa miest priamo regionálnymi koordinátormi. Celý proces pridania bodu na mapu sa tak zjednodušil a vďaka vytvoreným užívateľským kontám ich bude možné pridávať, spravovať a aktualizovať aj pre tento rok. Cieľom je vytvoriť sieť skautiek a skautov, ktorí budú za svoje mestá či regióny manažovať body na mape. Spoločne sa nám tak podarí vytvoriť niečo veľkolepé, prehľadné a hlavne aktuálne.

Minuloročných správcov bodov na mape budeme rovnako včas informovať so žiadosťou o aktualizáciu údajov. No budeme tiež radi, ak sa pridajú aj ďalší.