112 rokov služby komunite a vytváraniu lepšieho sveta

1438
Foto: scout.org / WOSM

Robert Baden-Powell mal nápad v ktorom chcel prepojiť chlapčenskú túžbu za dobrodružstvom a hodnotové vzdelávanie. Spojenie oboch prvkov pomenoval skauting a zatrúbením na roh africkej antilopy kudu otvoril 1. augusta 1907 svoj pokusný tábor.

Dnes je presne 112 rokov od začiatku prvého skautského tábora, ktorý dal základ najväčšiemu svetovému hnutiu na výchovu mládeže. Tábora na ostrove Brownsea sa zúčastnilo 20 chlapcov vybraných z rôznych sociálnych vrstiev britskej spoločnosti. Na svetovom skautskom stretnutí v Summit Bechtel Reserve v Spojených štátoch Amerických sa zišlo 45-tisíc mladých ľudí zo 150 krajín sveta.

Posolstvo skautingu v dnešnej svetovej skautskej organizácie WOSM slovami ambasádora Beara Gryllsa, ktoré odznelo na 24. svetovom skautskom jamboree: „Tak veľa krajín a kultúr a všetci sme spojení skautskou šatkou. Viete čo to znamená? Táto šatka je sľub službe komunite a vytváraniu lepšieho sveta. Táto šatka je o postavení sa za životné prostredie. O staraní sa o veci, ako napríklad zrovnoprávnenie žien.“

Posolstvo Beara Gryllsa, ktoré odznelo na 24. svetovom skautskom jamboree v USA