Zapoj sa do aktivít Dňa zamyslenia 2023!

2100

World thinking day (WTD) – Svetový deň zamyslenia je dňom medzinárodného priateľstva. Každý rok 22. februára vodkyne a skautky oslavujú skautské hnutie a spoločne sa spájajú pri zmysluplnej zábave, poznávaní nových problémov spoločnosti a ich riešení. Deň zamyslenia oslavujeme každoročne už od roku 1926. Myšlienka na založenie tohto sviatku vznikla na 4. svetovej skautskej konferencii WAGGGS, kde sa dievčatá z rôznych kútov sveta dohodli, že by mal existovať špeciálny deň, kedy by si na seba spomenuli a vzájomne si vyjadrili vďaku a uznanie.

Aj tento rok, nám tradične WAGGGS pripravil aktivitový balíček ku špeciálnej udalosti tohto roka – Dňu zamyslenia. 

Na čo sa môžete tešiť?

Tento raz nás čaká príbeh o dievčatku menom Miku. Miku zažíva rôzne dobrodružstvá v prírode a priatelí sa s lesom. Počas jej cesty však kvôli svojej chamtivosti spraví chybu, za ktorú zaplatí celá zem. A tak sa Miku vydáva na cestu nápravy svojich omylov. Počas tejto strastiplnej cesty stretáva dievčatko menom Amrita, ktoré jej nezištne pomáha. Podarí sa Miku s vašou pomocou zvrátiť katastrofu a opäť nastoliť mier a pokoj v prírode? Záverečná aktivita, Cesta okolo sveta, nás pozýva spoločne s ostatnými skautmi a skautkami zo všetkých krajín počítať svoje kroky počas prechádzok, a tým niekoľkokrát spoločne obísť Zemeguľu. Koľkokrát to dokážeme? 

Aká téma nás tento rok čaká?

WAGGGS každé tri roky zvolí témy Dňa zamyslenia na trojročné obdobie. Od roku 2022 je spoločnou témou Náš svet, naša budúcnosť. V roku 2022 sme sa venovali rodovej rovnosti, v roku 2024 sa budeme venovať globálnej chudobe a tento rok nás čaká téma životného prostredia a mieru. Hlavným cieľom je viesť skautky (ale rozhodne aj skautov, ktorí sa taktiež môžu pridať do plnenia aktivitového balíčka), aby sme sa stali environmentálne ohľaduplnými ľuďmi. Príbeh, spomenutý vyššie je inšpirovaný ľudovými príbehmi z Estónska, Nigérie a od indiánov kmeňa Zulu, ale aj mytologickými príbehmi z arabského regiónu a Indie. Meno samotnej hrdinky, Miku, pochádza z Japonska. Význam jej mena sa dočítaš v aktivitovom balíčku, ktorý si môžeš stiahnuť tu:

Pripravila: Mariana Dendisová