„Sme skvelí, robíme toho veľa a je to potrebné. Naša pomoc musí byť však udržateľná,“ upozorňuje dobrovoľník Filip

783

Skautská služba aktuálne pôsobí najmä vo veľkokapacitnom centre v Michalovciach a v Bratislave a našou hlavnou úlohou je starostlivosť o dobrovoľníkov. Celé sa to však začalo na ukrajinsko-slovenských hraniciach, kde pomáhal aj Filip, skautským menom Funo, zo 47. zboru Bratislava-Petržalka. Prečítajte si jeho dobrovoľnícky príbeh.

Čo ťa motivovalo, aby si sa zapojil do Skautskej služby?

Tak tým čo sa udialo, myslím, že v každom z nás to nejako zahrmelo alebo aspoň teda vo mne a bola tam taká nejaká vnútorná potreba niečo spraviť. Toto bolo to hlavné a ja som si potom overoval, že či treba dobrovoľníkov a vlastne až keď Skautská služba povedala, že: „treba treba, naozaj nás tu je málo“, tak až vtedy som sa nahlásil, aby to tam nebolo také preplnené.

Akú činnosť tu vykonávaš alebo si tu vykonával za tú dobu, čo si tu?

Pomáham vlastne celej Skautskej službe v čom treba. Čiže keď ma dajú na nejakú sanitáciu, tak veľmi rád umyjem záchody. Dnes sa mi napríklad darilo koordinovať zvyšných dobrovoľníkov. Ak som videl niečo, čo by sa dalo zlepšiť, snažil som sa o to.

Máš nejaký silný zážitok z tvojho pôsobenia na hraniciach?

Tak za mňa je asi celá táto situácia taká citová. Prichádzajú sem ľudia z celého sveta. Je to sranda, že práve na Slovensko, kde sa väčšinou nedostane veľa ľudí zo zahraničia, ak nie sú zrovna naši susedia. Teraz tu máme Fínov, ľudí z Dánska a celá Európska únia sem prichádza a každý chce nejakým spôsobom pomôcť. Je to naozaj pekné, že donesú tie plienky cez dve krajiny s tým, že dúfajú, že to je v poriadku. Alebo keď sa ešte Ukrajinci poďakujú, oni si to naozaj cenia. Taká staršia babička prišla a už tiež vyčerpaná, bolo to na nej vidieť, ale aj tak povie, že „spasiba“. Nezabudne sa poďakovať a to je naozaj pekné.

Je to naozaj pekné, že donesú tie plienky cez dve krajiny s tým, že dúfajú, že to je v poriadku.

Ako dlho už si na hraniciach? Bolo pre tvoju školu či prácu v poriadku, že si na pár dní odišiel?

Na hraniciach som 4. deň. V práci som mal všetko vybavené, keďže som mal naplánovanú dovolenku na Tenerife. Plány sa rýchlo zmenili.

Čo by si odporučil iným dobrovoľníkom, ktorí váhajú zapojiť sa do Skautskej služby?

Každej dobrovoľníčke a každému dobrovoľníkovi by som odporučil, nech si zapojenie zvážia a prípadne naplánujú tak, aby nevyhoreli. Sme skvelí, robíme toho veľa a je to potrebné.  Naša pomoc musí byť však udržateľná. Je to maratón, nie šprint a máme na starosti mládež v našich skautských jednotkách, na ktorú sa nemôžeme vyfláknuť.

Sme skvelí, robíme toho veľa a je to potrebné.  Naša pomoc musí byť však udržateľná. Je to maratón, nie šprint a máme na starosti mládež v našich skautských jednotkách, na ktorú sa nemôžeme vyfláknuť.