„Môžeme byť tí, ktorí dajú ľuďom novú nádej hneď po vstupe do našej krajiny,“ hovorí dobrovoľníčka Alica

777

Rozhovory z terénu dobrovoľníckej Služby stále pokračujú. Svoj dobrovoľnícky príbeh nám porozprávala Alica, skautským menom Pampi, z 2. zboru Dlhých mačiek Trnava. Veríme, že nasledujúce riadky môžu byť aj inšpiráciou zažiť Skautskú službu a prihlásiť sa.

Čo ťa motivovalo aby si sa zapojila do Skautskej služby?

Hneď ako som sa dozvedela, že Skautská služba vôbec je, som chcela prísť, ale bolo toho veľa v škole a aj v skautingu na našej zborovej úrovni, tak som nemala tú možnosť. Motivovala ma táto situácia vo svete, človek chce ísť pomôcť, keď má na to čas, lebo to je najmenej, čo môže spraviť.

Akú činnosť tu vykonávaš alebo si tu vykonávala za tú dobu, čo si tu?

Ja iba sanitáciu. Som vďačná, že tu vôbec môžem byť, pre mňa je to tu najmenej, čo môžem spraviť, vyčistiť záchody a vyniesť pár košov, úplne to stojí za to, keď vidím, že to tu funguje.

Máš nejaký silný zážitok z tvojho pôsobenia na hraniciach?

Čakala som, že ľudia budú smutnejší, ako vyzerajú. Verím, že v duchu určite sú. Pre nikoho to nie je ľahká skúsenosť, ale najsilnejší zážitok bol, asi keď som videla jednu tetu, ktorá vyzerala taká smutnejšia, prišla som za ňou a spýtala sa, či je všetko v pohode a ona sa zosypala, tak sme sa pár minút objímali, potom som jej pomohla nájsť nejakého pána, ktorého hľadala a dnes som ich videla už spolu, tak som rada. Nevedeli po anglicky, takže sme neviedli žiaden dlhý rozhovor, no myslím, že slová vôbec nebolo treba.

Nevedeli po anglicky, takže sme neviedli žiaden dlhý rozhovor, no myslím, že slová vôbec nebolo treba.

Ako dlho už si na hraniciach? Bolo pre tvoju školu či prácu v poriadku, že si na pár dní odišla?

Prišla som iba na víkend. Musím chodiť do školy a do práce, cez víkendy budem chodievať, je to super skúsenosť, cítim sa dobre, že som tu bola.

Čo by si odporučila iným dobrovoľníkom, ktorí by sem mohli prísť?

Situácia vo svete je smutná, tak buďme, prosím, tí, ktorí sa aspoň pokúsia zmierniť dopad zlých rozhodnutí iných. Môžeme byť tí, ktorí dajú ľuďom novú nádej hneď po vstupe do našej krajiny.

Môžeme byť tí, ktorí dajú ľuďom novú nádej hneď po vstupe do našej krajiny.