Deň so skautskou šatkou a aspoň jedným dobrým skutkom

1473

Deň sv. Juraja, patróna skautov alebo ako ho poznáme u nás – Deň so skautskou šatkou sa neprekonateľne blíži. Tento rok tu máme jubilejný 10. ročník a my by sme ho radi opäť oslávili konaním dobrých skutkov. To, že je nezameniteľným poznávacím znakom skautov práve šatka, už všetci vedia. Ale to, že robíme denne aspoň 1 dobrý skutok možno nikto netuší, poďme im to teda spoločne ukázať 24. apríla.

Mnohé zbory a oddiely si už na tento deň vytvorili svoje vlastné tradície. Niektorí idú na každoročný plánovaný výstup, niektorí sa stretávajú na námestí svojho mesta, iní si zas tvoria spoločný program podľa toho, aké bude počasie. Ak však nemáte so zborom nejakú tradíciu či program, nezúfaje. Tento náš sviatok sa dá osláviť v každom prípade aj individuálne. Je mnoho jednotlivcov, ktorí sa už na spomínanom programe zúčastniť nemôžu, no aj tak vieme tento deň osláviť spoločne so šatkou na krku.

Deň so skautskou šatkou 2022

24. apríla budeme opäť nosiť skautské šatky po celý deň. Tým si symbolicky pripomenieme nielen patróna skautov, svätého Juraja, ale aj to, čo pre nás byť skautmi vlastne znamená. Nech nám skautská šatka na krku celý deň pripomína náš záväzok pomáhať blízkym a plniť skautský zákon.

 Denne aspoň jeden dobrý skutok.

Tento rok sme sa rozhodli ukázať, že okrem nosenia skautských šatiek, plníme aj denný príkaz skautov – Denne aspoň jeden dobrý skutok. Inšpiráciu môžete nájsť všade okolo vás. Keďže je tento deň po Dni zeme môžete tento skutok smerovať ekologicky. V jarnom čísle časopisu Skaut sa predstaví skautská výzva – 36 hodín služby, ktorú môžete začať plniť a sv. Juraj je špeciálnou príležitosťou, kedy to môžete odštartovať. Inšpirovať sa však môžete z mnoho ďalších výziev a odboriek ako je Ochranca prírody či Zelený život. Môžu sa tak zapojiť všetky vekové kategórie a s vymýšľaním programu nebudeš mať problém.

Ako môžeš pomôcť svojmu okoliu?

Je mnoho vecí, ktorými každý z vás prispieva každý deň, ak by ste však ešte stále váhali, čo v tento deň robiť sám či spoločne, prinášame vám zopár tipov:

  • Pozbierať odpadky počas výletu.
  • Zapojiť sa do skautskej služby.
  • Pomôcť súrodencom s úlohami.
  • Spraviť starým rodičom nákup.
  • Postaviť domček pre vtáčikov.
  • Zobrať psov z útulku na prechádzku.
  • Vytriediť si oblečenie/hračky a poskytnúť ich na dobrú vec.
  • Zrekonštruovať komunitné miesto.
  • Vyčarovať niekomu úprimne úsmev na tvári.
  • Pomôcť rodičom s ich povinnosťami.

Čo môžeš teda spraviť v tento deň?

  1. Mať na krku skautskú šatku, pri akomkoľvek programe, na ktorý sa chystáš.
  2. Tešiť sa na tento deň a osláviť ho aspoň 1 dobrým skutkom.
  3. Odfoť sa so šatkou a zdieľaj na sociálnych sieťach s označením @slovenskyskauting a #densosatkou
  4. Nezabudni túto foto poslať aj na zuzana.slobodova@skauting.sk s popisom, čo si v ten deň robil/a a môžeš sa tak ocitnúť v koláži fotiek v časopise alebo na stránke skauting.sk pri spomienkach na tento deň.

Poďme spoločne ukázať, čo pre nás skauting znamená. Všetci vieme, že je to najmä dobrodružstvo a priateľstvo na celý život. Skauting nám však dáva aj smer a výchovu, ako sa stať lepším človekom nie len voči sebe, ale aj komunite v ktorej sa nachádzame. Poďme teda spoločne ukázať v tento deň, čo skauting naozaj znamená.