Stručne o pandémii s členom Náčelníctva pre transformáciu Mariánom Lezom

858

Prinášame už tretí diel zo série rozhovorov o pandémii. Tento krát nám svoju perspektívu prinesie Marián Lezo – Mafián. Je člen Náčelníctva, v ktorom pracuje na transformácii. Svoj pracovný život trávi v oblasti školstva a priblíži nám ako sa táto doba podpísala na jeho profesii.

Aké zmeny zasiahli tvoj profesijný život s príchodom pandémie ochorenia COVID-19?

Pandémia nás všetkých zavrela doma a pri školstve to platilo najviac. Počas dňa sme sedeli doma a videli sa len cez obrazovky. Dokonca mnohokrát sme sa len počuli a pozerali na tmavé políčka s menami. Mnohí viete aké limity majú družinovky cez internet. Veľmi podobné to bolo asi pre každého, kto sa pohybuje v školskom prostredí.

Aby to nebolo len o negatívach, moje technické zručnosti a vynaliezavosť sú určite na omnoho vyššej úrovni. Oveľa viac času som trávil v prírode a ocenil som každú chvíľu s priateľmi.

Skauti by mali byť zodpovední a ísť príkladom. Čo považuješ za prejav zodpovednosti a príkladného správania počas tejto doby plnej obmedzení?

V každej vlne pandémie, ktorá zasiahla Slovensko sme sa ako organizácia snažili dodržiavať opatrenia a navyše sme aktívne pomáhali spoločnosti. Roznášali sme rúška, cez obrazovky sme robili program deťom, ktoré museli sedieť doma a podporili sme očkovanie. Konkrétne príklady v našich oddieloch, či zboroch už určite nájde každý sám.

Očkovanie proti ochoreniu COVID-19 je veľmi horúca a kontroverzná téma ako sa k nej staviaš ty?

Lekári a odborníci majú moju dôveru. Som očkovaný. Rozumiem, že očkovanie je veľmi podrobne sledované a každý negatívny prípad vo svete je používaný ako odstrašujúci príklad. Môžeme takto podrobne sledovať všetky lieky, jedlá, športy, dopravné prostriedky a skrývať sa doma v priehľadnej plastovej guli. Výskumy a čísla hovoria jasne v prospech očkovania.