Stručne o pandémii s Náčelníkom Slovenského skautingu

1028

Zaujíma vás, ako pandémia ovplyvnila rôzne profesie, alebo aký názor majú niektorí skauti na vakcínu proti ochoreniu COVID-19? Pripravili sme sériu rozhovorov, ktoré prinesú odpovede na tieto otázky a možno nám ukážu aj iný pohľad na aktuálnu situáciu. Ako prvý na naše otázky odpovedal Ján Mitrík – Gekon, Náčelník Slovenského skautingu. Vo svojom profesijnom živote sa stará o naše zdravie ako lekár pre dospelých.

Aké zmeny zasiahli tvoj profesijný život s príchodom pandémie ochorenia COVID-19?

V mojej práci sa dopady COVID-19 prejavili vo všetkých oblastiach. Pri kontakte s pacientom musíme používať ochranné pomôcky, celkový režim ambulancie sa upravil, aby sme oddelili zdravých pacientov od pacientov s možnou infekciou. U viacerých sa prejavila frustrácia a hnev, nakoľko pandémia zasiahla výrazne aj ich životy a bežné fungovanie.

Skauti by mali byť zodpovední a ísť príkladom. Čo považuješ za prejav zodpovednosti a príkladného správania počas tejto doby plnej obmedzení?

Dodržiavať opatrenia, udržať sa nad vecou športom a za každú cenu budovať blízke vzťahy.

Očkovanie proti ochoreniu COVID-19 je veľmi horúca a kontroverzná téma, ako sa k nej staviaš ty?

Verím, že očkovanie je aktuálne jediná dlhodobá cesta, ako sa dostať z tejto náročnej situácie. Pri pohľade cez čísla je to jednoznačné. V otázke emócií je to už rozporuplné a osobne si myslím, že “čiary” sa už nakreslili. Je veľmi ťažko presvedčiť niekoho z jednej alebo druhej strany. Tým, že je očkovanie dobrovoľné, tak rešpektujem slobodné rozhodnutie nedať sa zaočkovať, hoci s ním nesúhlasím.