Ako na nábory — inšpirácie a rady

1749

Leto sa pomaly končí a pred nami je vidina nového skautského roka. Obdobie po táboroch, kedy nám v srdciach ešte horí oheň z táboráka a sme plní chuti do skautovania, je ideálny čas na zhodnotenie personálnej situácie zboru či oddielu. Máte dostatok členov v nižších vekových kategóriách, alebo viete skauting ukázať ešte viacerým? Netreba zabúdať aj na činovníkov a dobrovoľníkov z vyšších vekových kategórií. Zišiel by sa vám nový radca, alebo chcete vychovať viac potencionálnych vodcov? Inšpirujte sa ako spraviť zaujímavý nábor pre deti, ale aj ako osloviť mladých aktívnych ľudí.

Kedy je ten správny čas?

Marec, apríl, november,… nábor sa dá naozaj pripraviť v ktorýkoľvek čas, no ktorý je ten najlepší mesiac? Odpoveďou je september — mesiac, v ktorom začína aj samotný školský rok. Deti a mládež si volia krúžky a teda to, ako budú tráviť svoj voľný čas. Využi to a ponúkni im možnosť zakúsiť skautský svet, plný nekonečných možností a radostí. 

Propagovať, propagovať a propagovať

Nezabudni informovať svoje okolie o konaní náboru. Vytvor, alebo niekoho požiadaj o vytvorenie plagátu. Urob ho pútavým, hravým a tematicky blízkym vekovej kategórii, ktorú chceš zaujať. Neboj sa využiť možnosť ísť na mesto a požiadať o vyhlásenie v rozhlase alebo vyvešanie plagátov na povolených miestach. 

Táto doba nám ponúka možnosť využiť internet – a teda formu online propagácie a fungovania. Zaves plagát na stránku zboru, zdieľaj to na sociálnych sieťach, na ktorých sa zdržiavaš. Neboj sa kontaktovať aj sociálne siete miest, obcí alebo iných inštitúcii, cez ktoré môžeš rozšíriť povedomie o nábore. Zapoj fantáziu a natoč propagačné video, v ktorom ich priamo ty alebo ostatní členovia zboru zavoláte na nábor. Môžeš to urobiť formou volania, informačného videa či výzvy, v ktorej ich doslova nabudíš k aktivite. A čo tak natočiť pútavé tematické video, ktorým nadviažeš na ďalšom stretnutí na program?  Zanechaj im tam šifru obsahujúcu číslo, na ktorom sa dozvedia viac.  Máš obľúbené spomienky na zborové akcie či tábor a sú zachytené na fotkách/videách? Spoj to, možno práve tie fotky niekoho zaujmú a privolajú!

Ešte jedno slovo – Scoutshop. Na stránke scoutshopu poľahky nájdeš propagačné materiály, ktoré ti pomôžu neskautovi priblížiť, o čom to ten skauting je.

Koho môžem osloviť?

  • ŠKOLY

Máš vo svojom okolí škôlku, základnú alebo strednú školu? Výborne! Vezmi so sebou plagát, skautskú šatku na krk a navštív pána riaditeľa alebo riaditeľku. Požiadaj ju o možnosť prísť predstaviť skauting a zanechať plagát s propagačnými materiálmi v budove.  Nábory priamo v škole v kombinácii s mesiacom september je skoro 100% zaručený úspech na nových členov a členky. 

  • MESTO

Zaiste sa aj u teba pravidelne konajú väčšie akcie organizované mestom. Zastav sa na mestskom úrade a požiadaj ich o možnosť konania náboru počas jednej z nich. Forma stánku s propagačnými materiálmi, fotkami z táborov a iných akcii, plných krásnych spomienok. Alebo prostredníctvom výpomoci pri organizácii – a teda prípravy menšieho programového bloku, v ktorom budú môcť účastníci a účastníčky zakúsiť kúsok z nášho sveta. 

Ako na starších dobrovoľníkov? 

Kategória starších dobrovoľníkov je už dlhšie pre mnohé zbory tvrdým orieškom. Ako zaujať rangerov, rangerky a roverov či roverky?
Sleduj aktuálne témy, ktoré hýbu touto vekovou kategóriou a nábor priprav formou prednášky na strednej škole. Vidíš, že ich v tejto dobe zaujíma tiktok? Tak hurá do toho, natoč krátky tiktok s výzvou, že do skautského sveta voláme práve ich! Ukáž im fotky z tábora, porozprávaj im o prepadoch a výzvach. Ukáž im tú úžasnú paletu rôznorodosti, ktorú im skauting ponúka. Ukáž im, že im ponúka veľa. 

Kapacita členov

Dobrých ľudí sa všade veľa zmestí…ale predsa, nepodceňte to. Skôr ako sa pustíš do náboru, prezisti aktuálny stav vášho zboru. Máte dostatok kvalifikovaných radcov a radkýň? Bude sa mať kto o novo vzniknuté družiny starať a viesť ich? Ak si na tieto otázky odpovedal jasné “Áno!”, tak smelo do náboru! 

Aktivita sem, aktivita tam

Nenechaj to v rovine rozprávania. Veď ty sám najlepšie vieš, že lepšie než o skautingu počúvať, je ním žiť. Vezmi so sebou niekoho na pomoc, pripravte si dopredu menší programový blok, ktorým načrtnete, čo všetko sa dá na skautingu zažiť. 

  • ČO NÁM ZANECHAL B.P.?

Hra vo forme veľmi využívanej pokladovky. Priprav si indície — môžeš ich aj zašifrovať, veď koho by nezaujali šifry. Rozmiestni ich na viaceré stanoviská, alebo ich nechaj u seba a po splnení a vylúštení jednotlivých častí im ich postupne dávaj ty sám. Každá časť môže obsahovať nejakú úlohu, za ktorú po splnení dostanú ďalšiu a ďalšiu indíciu ako ďalej pokračovať. Chceš im ukázať uzly? Vytlač si obrázky ambulančného uzla, rozdaj im uzlovačky a pomôž im daný uzol zaviazať. Rád by si im ukázal morzeovku, ale trošku živú? Rozdeľ skupinu na polovicu, pričom jedna strana bude mať odkaz v morzeovke a druhá bude na pár metrov od nich s papierom vysvetľujúcim morzeovku. Tímu s odkazom daj píšťalku a vysvetli im princíp bodky — krátkeho písknutia a pomlčky — dlhého písknutia. Takto môžu tímovo dosiahnuť cieľ prekladu odkazu, ktorý ich navedie na ďalšie miesto, kde sa nachádza nová indícia.
Chceš ich namotivovať prísť na prvé úvodné stretnutie? Neukonči tento etapový blok hneď. Nechaj ho otvorený s poslednou indíciou, ktorá im napovie, aby prišli na úvodné stretnutie a odhalili samotné rozuzlenie cesty. Prepoj to s úvodnou skautskou družinovkou pripravenou pre nich. Ako to ale urobiť ešte zaujímavejším? Dohodni sa s členom vášho zboru, aby sa tohto stretnutia zúčastnil, obliekol sa do rovnošaty a stal sa predstaviteľom Roberta Badena–Powella! Privíta ich na ceste za poznaním skautského sveta a vytvorí im tak nezabudnuteľnú spomienku na prvé momenty. 

  • STANOVISKÁ

Pripravte si stanoviská, pričom na každom jednom sa bude diať niečo iné. Na prvom môže prebiehať streľba z luku, na druhom zakladanie ohňa a varenie bylinkového čaju. Na ďalšom sa môžete zahrať šatkovanú. Predstavivosti sa medze neklamú a teda je na tebe, akú aktivitu pre stanovisko zvolíš. Dôležité je mať pripravených viac stanovísk, aby sa potenciálni členovia a členky mohli v menších skupinách vystriedať a mali stále čo robiť. 

Kde nabrať inšpiráciu?

Možností je viacero, avšak predstavíme ešte nasledujúce dva spôsoby.

  • INŠPIRÁCIA Z KRONÍK

Zaiste sa vo vašej skautskej klubovni nachádza nejedna kronika družiny — či už starej alebo aktuálne fungujúcej. Sadni si na chvíľku a prečítaj si zopár stránok. Ako fungovali? Kde boli na výlete? Aké hry mali najradšej a hrali sa najčastejšie? Sú rovnaké ako tie, ktoré si zažil ty? Venuj tým riadkom svoj čas a možno nájdeš skrytý poklad v podobe aktivity, o ktorej si doposiaľ nepočul a zožne obrovský úspech. 

  • INŠPIRÁCIA NA WEB STRÁNKACH

Internet je v tejto dobe skvelým zdrojom inšpirácie. Nájdete tam množstvo aktivít, avšak kde ich nájsť ušité ako na mieru skautom? Verím, že je podobných stránok viac, no rozhodne stojí za to navštíviť www.hranostaj.cz alebo skautský projekt www.skautskehry.sk.
V čom sú tieto stránky také špeciálne? Po ich otvorení si sami zadáte parametre skupiny, pre ktorú hľadáte aktivitu. Vekovú kategóriu, počet účastníkov, náročnosť prípravy, typ hry- či už oddychová alebo do lesa. Toto a ešte omnoho viac si tam viete zadať a podľa toho si vybrať z neskutočného množstva aktivít. Dokonca, ak máte nejakú aktivitu v zbore, oddiele či družine, máš možnosť ju na tieto stránky pridať.