10 odporúčaní pre rozvoj skautingu v postpandemickom období

1839

Vzhľadom na uvoľnenie opatrení a obnovenie činnosti, si pre vás Rada pre rozvoj pripravila 10 bodov, ako taký jednoduchý a zrozumiteľný návod pre plánovanie prvých krokov, ktoré nás nasledujúce dni čakajú.

Desať odporúčaní Rady pre rozvoj

  • Počiatočné nadšenie

To je presne to, čo nás všetkých zachváti hneď, ako sa naša činnosť dá opäť do pohybu. Určite budeme chcieť všetko zameškané dobehnúť, pripraviť super mega akciu, poslať členov a členky zboru na všetky možné vzdelávacie a motivačné akcie. Táto fakľa nadšenia je pre náš štart veľmi dôležitá, avšak treba dbať na to, aby sa z toho nestalo len počiatočné vzplanutie, ktoré po pár akciách vyhorí. Určime si cieľ a spôsob, ktorým sa k nemu vydáme. Nenaháňajme sa a vnímajme samotnú cestu. Držme sa starého známeho “Pomaly ďalej zájdeš”. Všetko má čas priatelia.

  • Chvíľa prítomného okamihu

Užívajme si prítomnosť, ktorá nám umožňuje opätovné nadviazanie kontaktov. Máme možnosť stretnúť sa, porozprávať sa, spoločne sa smiať. Užívajme si každý jeden moment prežitý v kruhu našich skautských bratov a sestier. Je to ako ranné prebúdzanie – klipkanie očami, pomalé posadenie sa a ponaťahovanie celého tela. Uvedomenie si toho, že sme sa zobudili do nového dňa, ktorý nám ponúka širokú škálu možnosti vecí, ktoré môžeme zažiť. Na samotné prežitie sa však musíme rozhýbať postupne. Presne ako v našich skautských kruhoch. Nehrňme sa do toho rýchlo po hlave, nečakajme, že naša činnosť bude hneď taká, akou sme ju zanechali pred pozastavením.

  • V jednoduchosti je krása

Splav, veľká mestská hra či do detailov prepracovaná pokladovka. Toľko nápadov! Čo však pripraviť ako prvé? Ako to celé započať? Malo by to byť epické, obrovské a famózne? Alebo radšej siahnuť po víkendovej prespávačke na chate? Priatelia, v jednoduchosti je krása a to platí aj v tomto prípade. Každému z nás chýba kontakt s našimi priateľmi, preto to najdôležitejšie bude práve to. Posedenie s členmi a členkami pri dobrom jedle, smiechu a spoločenských hrách. Každý z nás určite ocení to jednoduché bytie a užívanie si prítomnosti druhých.

  • Zostaňme stále obozretní

Nesmieme zabúdať, že uvoľnenie opatrení neznamená koniec pandémie. Dávajme si na seba stále pozor, rešpektujme, dodržiavajme opatrenia a prispôsobujme sa im tak, aby sme ostávali v zdraví. Počítajme s obdobím neistoty, kedy sa veci vedia zmeniť zo dňa na deň. Ako hovorí naše skautské heslo: „Buď pripravený!“

  • Otvorenosť voči všetkým

„Pamätajme si, že skaut nie je len priateľom ľudí okolo seba, ale priateľom celého sveta.“ (Baden-Powell)

Počas pozastavenia prezenčnej činnosti sa skauti a skautky po celom svete zapájali do pomoci svojmu okoliu. Šili rúška, robili nákupy či vypomáhali na odberných miestach. Inak tomu nebolo ani na Slovensku. Buďme aj naďalej pripravení podať pomocnú ruku tam, kde to bude potrebné.

  • Tolerancia a ohľaduplnosť

Stretneme sa s rôznymi pohľadmi na obnovenie prezenčnej činnosti. Niektorí budú súhlasiť, iní ostanú obozretní a radšej s účasťou počkajú. A to je v poriadku. Rešpektujme sa, počúvajme a pomáhajme si. Ostaňme otvorení všetkým bez rozdielu i naďalej. Lebo to je to, čo je na skautingu krásne.

  • Finančné záväzky a šanca bez rozdielu pre každého

Uvedomujeme si dopady pandémie. Sociálne ale aj tie finančné. Mnoho rodičov môže zvádzať boj s finančnou situáciou, ktorá nemusí byť dvakrát ružová. Snažme sa byť ohľaduplní a hľadajme možnosti, ktoré by rodičom v takejto situácii mohli pomôcť. Pokúsme sa vytvárať finančne čo najmenej náročné akcie pre našich členov a členky. Veď ide najmä o to s kým ten čas trávime, ako o to, kde ho trávime.

  • Vrúcne prijatie členov, ktorí sa skautingu vzdialili

Zažívali sme ťažšie časy v rámci fungovania organizácie. Všetko sa nám presunulo do online priestoru a nám neostávalo nič iné, ako sa prispôsobiť. Toto prispôsobenie zaiste nevyhovovalo každému, a tak bolo ťažšie udržať kontakt so všetkými. Buďme preto chápaví, venujme si čas na opätovné nadviazanie kontaktov aj s tými, ktorí sa nám vzdialili. Pošlime listy, zavolajme každému členovi a členke oddielu či zboru osobitne, spravme video pozvanie a podobne, veď možnosti sú nekonečné. Doprajme im pocit, že sú vítaní a dvere majú stále otvorené. Lebo aj oni sú dôležitým článkom, na ktorom skauting stojí.

  • Buďme si oporou

Dlhá izolácia od spoločenského života nás ovplyvnila rôzne. Každý sme boli obklopení iným prostredím, ktoré na nás pôsobilo. Niekto sa mohol cítiť osamelo, niekto toto online „voľno“ prijal s otvorenou náručou. Počúvajme sa, vnímajme tú diverzitu, ktorá nás rozdeľuje a predsa spája. Táto situácia nám dala možnosť uvedomiť si, že priatelia, osobné stretnutia či vrúcne objatie nie sú samozrejmosťou. Venujme si čas, lebo čas je to najcennejšie, čo môžeme jeden druhému darovať.

  • Robiť chyby je ľudské

Nemajme vysoké očakávania, že všetko bude šliapať na sto percent. Poďme na to pozvoľna a nenastavujme sebe a iným vysoké latky, ktoré by nás vedeli udusiť. Ohník, ktorý v nás dlho tlel potrebuje iskru, nie vodu. Preto rešpektujme svoje možnosti, schopnosti a potreby. Venujme si radšej úsmev, dobrý vtip či povzbudivé slová. To sú veci, ktoré dokážu obrátiť deň k dobru nejednému človeku. Preto nimi nešetrime. Motivujme a povzbudzujme sa. Buďme tu pre seba navzájom a posúvajme sa spoločne vpred.

Priatelia! Vedzte prosím, že sme v tom všetci spolu a tieto riadky berte ako naše odporúčania a povzbudenia pre vás. Neváhajte sa ozvať Rade pre rozvoj s otázkami, pripomienkami, či nápadmi pre podporu obnovy/nakopnutia skautskej prezenčnej činnosti. Chceme aby ste vedeli, že sme tu pre vás a veríme, že spoločne to zvládneme!

Pamätajme na bezpečnosť, ešte z toho nie sme vonku. Od správania každého z nás závisí, či sa uvidíme naživo, alebo opäť iba cez kamery. Nevzdávajte sa, buďte k sebe priateľskí, tolerantní a plnými dúškami si užívajte vzájomnú prítomnosť. Jednoducho. Príjemne. Slobodne. Zodpovedne. S láskou.