V roku 2021 aktualizujeme voľné programové moduly NOX i Pamäť národa

1776

Niektoré programové prvky pravidelne aktualizujeme, pretože ich podmienky sa každý rok trochu menia. V tomto článku vám prinášame nové informácie k dvom obľúbeným voľným programovým modulom – Pamäť národa a NOX.

Ročné podmienky pre NOX a NOX+

Voľný programový modul NOX a NOX+ sú zamerané na rozvoj outdoorových schopností a prehĺbenie vzťahu k prírode cez pravidelné prenocovanie pod hviezdnou oblohou. Za tých niekoľko rokov, odkedy je možné splniť si ich, si oba našli mnoho priaznivcov. Systém Tee-pee, do ktorého je možné si nahodiť splnený program, prezradí, že NOX si splnilo už 66 ľudí a NOX+ 16. Ak máte NOX alebo NOX+ splnený tiež, nezabudnite si to nahodiť do Tee-pee, ak ste tak ešte neurobili!

Na tento rok sme si pre vás pripravili tieto 3 ročné formy:

  • ako záver minimálne 10 km turistiky,
  • s antigénovým testom (starým max. 72 hodín),
  • s hocikým, ale 2021 krokov od neho.

Ročné formy sú pre NOX aj NOX+ totožné.

Pamäť národa – úlohy na roky 2019 a 2020

Ďalším voľným programovým modulom, ktorý každý rok dostáva aktualizáciu, je Pamäť národa. Tento Voľný programový modul je zameraný na rozšírenie historického povedomia a občianskej hrdosti na bývalú Československú republiku a Slovenskú republiku. Koncept Pamäti národa je formovaný tak, aby skrz atraktívne úlohy na rôzne historické udalosti vzbudil záujem o národné dejiny a dianie.

Minuloročná pandémia nás zastihla nepripravených a preto nám niektoré veci ušli – a medzi nimi aj úloha pre Pamäť národa na rok 2019. Preto ju teraz prinášame spolu s úlohou na rok 2020.

2019 – Zuzana Čaputová

Vôbec prvou ženou zvolenou na najvyšší politický post republiky sa v tomto roku stala Zuzana Čaputová. Pred ňou len jediná žena, Iveta Radičová, pôsobila na poste premiérky (od roku 2010). Zuzana Čaputová sa tak stala v doterajšej histórii prvou prezidentkou Slovenskej republiky a dvanástou ženou na tejto pozícii celkovo vo svete. Pred zvolením pracovala ako právnička a niekoľko rokov sa angažovala v kauze pezinskej skládky, za čo bola ocenená aj Goldmanovou environmentálnou cenou.

Úloha: Vyberiem si z môjho okolia dve inšpirujúce ženy, s ktorými nafotím „oficiálne“ fotografie do prezidentskej kampane. Napíšem, prečo by práve ony boli dobrými prezidentkami.

2020 – Covid-19

Rok 2020 sa po celom svete niesol v znamení šíriaceho sa infekčného ochorenia covid-19, ktorý postihuje dýchací systém. Prvý potvrdený prípad sa na Slovensku objavil začiatkom marca a do konca roku tomuto ochoreniu u nás podľahlo 2 250 ľudí. Ďalších 127 190 sa vyliečilo. Republika prešla do núdzového stavu, boli zavedené viaceré protiepidemiologické opatrenia ako nosenie rúšok, obmedzenie vychádzania, kontaktov s ľuďmi, zatvorenie škôl a obchodov. Rovnako aj Slovenský skauting bol nútený obmedziť svoju pravidelnú prezenčnú činnosť a prešiel do online formy.

Úloha: Napíš si dva zoznamy. Do prvého zoznamu si zapíš 10 dobrých a pozitívnych vecí, ktoré sa na Slovensku, alebo vo svete udiali počas roku 2020. Druhý zoznam bude obsahovať 10 vecí, za ktoré si práve teraz v živote vďačný.