Skautujem doma: online družinovka pre vĺčatá a včielky

2777

Opäť prichádzame s ďalším praktickým príspevkom. Už v predchádzajúcom článku ste si mohli prečítať základné tipy pre skautovanie na diaľku. Dnes vám sestra Katarína Plevová – Katuška zo 117. zboru sv. Františka z Assisi z Horného Srnia – Nemšovej do detailu rozpíše, ako si pripraviť a viesť družinovku pre vĺčatá a včielky.

„Pripravila som vám návod ako na online družinovku s včielkami alebo vĺčatami. Je skvelé, že napriek tomu, že sa momentálne nemôžeme stretávať osobne, máme stále k dispozícii online priestor. Nebojte sa, že prvá online družinovka nevyjde podľa vašich predstáv. Stať sa to, prirodzene, môže, no taká situácia vám iba poskytne priestor na zlepšenie. A ako sa vraví, jedine ten, kto nič nerobí, nič nepokazí. Dôležité je, že si chceme udržať kontakt aj s našimi včielkami a vĺčatami, ktoré nemajú messenger či instagramový alebo facebookový účet.“

Nech sa páči, nižšie už nájdete detailný návod rozdelený prehľadne do bodov.

1. Napíšte rodičom e-mail (adresy máte napr. v prihláškach na skauting)

Prostredníctvom e-mailu poproste rodičov, aby si stiahli vybraný nástroj na online komunikáciu (ja som využila ZOOM – bolo nás 12 a fungoval dobre. Môžete im poslať aj link na videonávod na youtube, ktorý im pomôže pri inštalácii vybranej aplikácie.

2. Udalosť v google kalendári

Zároveň s mailom vytvorte udalosť v Google kalendári a pošlite ju aj rodičom vašich včielok a vĺčat. Aby na plánovanú družinovku nezabudli. Ak v udalosti nastavíte aj pripomenutie pred jej začiatkom, predídete tomu, že niekto na družinovku zabudne.

3. Čas 

Vyberte čas, ktorý bude vyhovovať väčšiemu počtu zúčastnených. Ideálne možno bude online stretnutie po 17-tej hodine. Deti už majú splnené školské povinnosti, sú po prechádzke, a aj rodičia, ktorí nemajú možnosť práce z domu, zrejme už budú doma a môžu im tak pomôcť s pripojením.

4. Päť minút pred družinovkou

Pošlite rodičom e-mail s ID či linkom, vďaka ktorému sa dostanú do vašej roomky. Pošlite im tiež presný návod, krok po kroku (kde majú kliknúť, čo majú stlačiť, kde to majú napísať…) Potom ich už len čakajte.

5. Aby sme sa neprekrikovali 

Na začiatku si vysvetlite, ako funguje mikrofón – vypínanie a zapínanie. Ak práve včielka či vĺča nerozpráva, môže mať mikrofón vypnutý. Zabezpečí to menej rozptyľovania a zbytočných ruchov v internetovom prenose.

6. Zdieľanie obrazovky

Ja som mala som pripravený powerpoint, v ktorom som mala pripravenú celú družinovku. Rozpísala som si doň zadania všetkých aktivít, ktoré som si na družinovku prichystala. Tie som deťom zdieľala. Vďaka tomu nebolo nutné zadanie niekoľkokrát opakovať.

7. Program

Pre inšpiráciu vám ponúkam program, ktorý som si pre svoje vĺčatá a včielky pripravila ja:

  • Slobodný lovec, str. 26 – Slušné stolovanie: Deti si priniesli príbor a taniere, ich úlohou bolo prestrieť na svadobnú hostinu. Potom som im cez zdieľanú obrazovku ukázala, ako to má vyzerať a prečo. Deti si to porovnali so svojimi výtvormi.
  • Kvíz – cez powerpoint som mala tiež pripravený kvíz (hádali pesničky podľa hudobných ukážok, podľa fotiek, čokoľvek čo vás napadne). Keďže práve plníme ľudovú odborku, kvíz sa niesol v ľudovom duchu.
  • Prines! – Na záver sme hrali hru, kde vždy dostali úlohu: prines niečo, čo začína na ž, niečo mäkké, drevené, fotku z detstva, predmet z dovolenky. Predmety sme si navzájom ukázali.

8. Nezabudnite na spätnú väzbu

Zistite, ako sa deťom družinovka páčila či čo by chceli robiť nabudúce. Nezabudnite si urobiť aj netradičnú družinovú fotku.

9. Ďakovný mail

Po skončení družinovky poďakujte rodičom za technickú podporu. Môžete im poslať aj vašu družinovú online fotku.

Ak máte ďalšie tipy ako na družinovku s včielkami a vĺčatami, nezabudnite ich s nami zdieľať vo FB skupine Skautujem doma. Potešíme sa tiež všetkým vašim fotografiám, na ktorých skautujete z domu. Aby nám žiadna z nich neušla, pri zdieľaní na sociálnych sieťach používajte označenie #skautujemdoma.