Riešiť aktuálnu situáciu na družinovkách?

1235
Foto: World Scout Bureau - Main Archives

Pred situáciou, v ktorej sa ocitli naši susedia nechceme zatvárať oči ani na našich pravidelných stretnutiach s deťmi a mladými ľuďmi. Naše duševné zdravie a zdravie našich členov, by sme ani teraz nemali odkladať na vedľajšiu koľaj a mali by sme sa vedieť porozprávať o konfliktoch, ktoré nastali Prinášame vám tipy a inšpirácie, o ktoré sa môžete oprieť pri diskusiách a aktivitách s členmi družín a oddielov.

DISKUSIE O KONFLIKTE NA UKRAJINE

Na začiatok odporúčame pozrieť si tieto diskusie organizované centrom mládeže IUVENTA a Štátnym pedagogickým ústavom, v ktorých sa diskutuje s odborníkmi z oblasti psychológie a pedagógmi o tom, ako hovoriť s deťmi a mladými ľuďmi o aktuálnej situácii u našich susedov.

Organizácia Junák – český skaut bude 27.2. na túto tému – (Jak) mluvit s dětmi o válce? – taktiež viesť diskusiu s riaditeľkou centra LOCIKA, ktoré sa zaoberá duševným zdravím detí.

Štátny pedagogický ústav bude v najbližších dňoch organizovať sériu ďalších webinárov na témy, ako pracovať s dezinformáciami alebo ako pracovať s mladšími deťmi a hovoriť s nimi o aktuálnom dianí.

INŠPIRÁCIE NA DRUŽINOVÝ PROGRAM

Inšpirácie, ako nadhodiť na družinovkách tému mieru môžete nájsť aj v aktivitách k Týždňu za mier: aktivity pre skautov a rangerovaktivity pre vĺčatá.

Minuloročná téma ku Dňu zamyslenia Postavme sa spoločne za mier sa nás všetkých dotýka aj v týchto časoch, preto dávame do pozornosti balíček aktivít, ktorý môžete použiť pri tvorbe družinoviek aj v týchto časoch – deň zamyslenia 2021 – aktivity, deň zamyslenia 2021 – karty. Aktivity sú písané v ženskom rode a väčšinou sú adresované dievčatám, avšak nevylučujeme plnenie týchto aktivít všetkými členmi SLSK.

Ďalšou aktuálnou témou je migrácia. Inšpirácie alebo konkrétne tipy na aktivity môžete nájsť na tejto stránke.

SKAUTSKÉ VÝZVY

Dávame do pozornosti aj výzvy Uzol dobrého skutku a 36 hodín služby, ktoré si tiež môžete plniť v rámci akejkoľvek pomoci či už priamo pre Ukrajinu alebo pri zvládaní situácie vo vašom okolí.

V prípade akýchkoľvek otázok na tému aktivít a programu spojenej s touto situáciou sme k dispozícii na e-mailovej adrese program@skauting.sk.