Príhovor predsedu Duchovnej rady k návšteve pápeža Františka

1712

Po dlhých rokoch na Slovensko znovu zavíta pápež, ktorý v septembri navštívi Bratislavu, Košice, Prešov a Šaštín. František prichádza ako Svätý Otec, ale aj ako celosvetovo vplyvná osoba, ktorá ľudí spája, nie rozdeľuje, bez rozdielu viery či náboženstva. Prečítajte si slová predsedu Duchovnej rady Slovenského skautingu, Martina Raškovského, ktorý nás vyzýva aktívne sa zúčastniť na tejto veľkolepej udalosti.

Milé skautské sestry a bratia,

návšteva pápeža Františka rezonuje naprieč celou spoločnosťou, zapĺňa stránky médií a vyvoláva rôzne súkromné diskusie. Prečítajúc si program návštevy pápeža Františka som pochopil prečo je to tak. Pápež, alebo ako ho oslovujú katolíci Svätý Otec, prichádza na Slovensko ako líder a jedna zo svetových autorít. Neprichádza iba kvôli katolíckym veriacim, naopak v svojom programe má aj stretnutie s predstaviteľmi štátu, občianskej spoločnosti a diplomatického zboru, stretnutie so židovskou komunitou. Chce sa stretnúť s Rómami, s gréckokatolíckymi veriacimi, s mládežou a svoju návštevu zakončí v bazilike v Šaštíne. Všade sa chce prihovoriť a predniesť svoje posolstvo, prosbu.

My skauti, ako aktívni občania našej spoločnosti, by sme sa tiež mali zapojiť a nájsť si miesto pri príležitosti návštevy pápeža na Slovensku, ktorá zasahuje celé spektrum spoločnosti. Pomôcť a poslúžiť ako dobrovoľník, alebo ako účastník stretnutia, či vzdialený poslucháč, vypočuť si pápežovo posolstvo Slovensku a jednotlivým skupinám jeho obyvateľov.  Hľadajme informácie, registrujme sa ako dobrovoľníci, či účastníci. Nie je to bežná udalosť. Posledná návšteva pápeža na Slovensku bola pred 26 rokmi.“

So skautským pozdravom
Martin Raškovský — Veľký Medveď
Predseda Duchovnej rady Slovenského skautingu

Nasaď si skautskú šatku a staň sa dobrovoľníkom

Vyhrňme si rukávy a poďme spolu pomáhať do Šaštína, Košíc či Prešova. Skautom koluje v žilách dobrovoľnícka krv a preto ťa pozývame do služby dobrovoľníka počas návštevy Svätého otca. Ukážme naše organizačné schopnosti, ktoré vďaka skautingu nadobúdame, na tomto podujatí a využime ich pre pomoc k dôstojnému a bezpečnému priebehu Národnej púte s pápežom Františkom.

Ako na to

  • Navštív stránku s prihlasovacím formulárom, vyber si miesto kam chceš prísť ako dobrovoľník.
  • Ďalej k otázke ´´ Ku komu sa hrdo hlásiš?´´ napíš Slovenský skauting, aby sme spoločne ako skauti mohli byť zaradení do jedného sektora v rámci podujatia, ktoré si zvolíš.
  • V kolónkach pre meno a kontakt na osobu zodpovednú za tvoju organizáciu uveď Mária Budzáková, maria.budzakova@skauting.sk (Riaditeľka Ústredia SLSK).
  • Podrobné informácie sa dozvieš prostredníctvom e-mailu po odoslaní pred registračného formulára.

Stretnime sa s Františkom naživo v Košiciach

Zaži energiu davu mladých ľudí a zúčastni sa na stretnutí s pápežom v Košiciach. 14. septembra na štadióne TJ Lokomotíva sa stretnú jednotlivci, ale aj zástupcovia rôznych mládežníckych organizácii. Poďme spolu na toto podujatie reprezentovať Slovenský skauting ako jednu z najväčších výchovných organizácií pre deti a mládež. Okrem iného je to príležitosť posilniť svojho ducha vľúdnymi a láskavými slovami Františka, priamo prijať jeho požehnanie, alebo si rozšíriť obzor a povedomie o katolíckej cirkvi pre tých, ktorí zastávajú iné hodnoty a náboženské princípy. Skauti  sa predsa snažia vytvárať priestor tolerancie i porozumenia a prispievať k medzináboženskému dialógu. Využime túto jedinečnú šancu ako objaviť a zväčšiť duchovný svet v nás.

Všetky potrebné informácie k organizácii ako aj k registrácii na jednotlivé podujatia nájdete na oficiálnej webstránke návštevy pápeža na Slovensku a budú postupne zverejňované aj prostredníctvom komunikačných kanálov Slovenského skautingu.