Prichádza pôstne obdobie. Máme pre vás tipy na aktivity a pôstny kalendár

4896

V stredu 26. februára začína pôstne obdobie, ktoré trvá 40 dní bez nedieľ (vtedy oddychujeme). Už naši dávni predkovia pochopili, aké má pôst vzácne a ozdravujúce účinky pre telo i dušu. Ponúkame niekoľko možností, ako prežiť toto obdobie čo najplnohodnotnejšie.

Rôzne formy pôstu po stáročia existujú v rôznych kultúrach a náboženstvách. Pre veriacich kresťanov je pôst obdobím, ktoré je prežívané vo väčšom sústredení na duchovné hodnoty a príprave na príchod Veľkej Noci. Pre všetkých bez rozdielu vyznania toto obdobie ponúka skvelú príležitosť, ako si posilniť pevnú vôľu, zaprieť sa, vybudovať nové dobré návyky, alebo sa zbaviť tých starých a nechcených, zlepšiť vzťahy, odľahčiť telo aj myseľ a spomaliť.

Pôstne aktivity a pôstny kalendár

Pôstne aktivity si môžeš stiahnuť a vytlačiť. Na každý deň prinášajú 1 konkrétnu aktivitu. Je na tebe či výzvu v daný deň akceptuješ a splníš. Pokiaľ sa ti zdá byť príliš ľahká, alebo naopak vieš, že vzhľadom na okolnosti ju isto nebudeš vedieť vykonať, pozývame ťa vybrať si vlastnú výzvu. Každá jedna by ťa mala viesť k prekonávaniu sa a rozvoju v rôznych oblastiach. Aby sa ti lepšie sledoval priebeh plnenia aktivít, môžeš si vytlačiť pôstny kalendár, kam si každý deň zapíšeš, ako sa ti darilo, čo bolo pre teba ťažké, v čom sa ti podarilo prekonať sa. Pokiaľ sa chceš zamerať na prácu s jedným (alebo viacerými) konkrétnym predsavzatím počas celého obdobia, je dobré zvoliť si také, ktoré bude pre teba zmysluplné, aspoň trochu ťažké a pomôže ti stať sa lepším/lepšou. V tomto prípade ti taktiež výborne poslúži pôstny kalendár, kam si môžeš značiť svoje úspechy aj neúspechy pri plnení predsavzatia. Nezabúdaj, že ak sa ti jeden deň čosi nepodarí, je to len príležitosť, ako to nabudúce spraviť lepšie.

Veriacim skautom odporúčame počas tohto obdobia pridať aj pravidelnú modlitbu. Môžeš napríklad ráno vstávať o 15 minút skôr a tento čas venovať modlitbe, alebo sa cestou do školy pomodliť jeden ruženec, prípadne večer zájsť na svätú omšu.

Pôstna súťaž

Pozývame ťa aj do špeciálnej online pôstnej súťaže! Každý deň ťa čaká nová úloha a okrem toho, že si spestríš čas, niečo nové sa dozvieš a zabavíš sa, môžeš vyhrať zaujímavé ceny. Všetky informácie, aj registráciu nájdeš na tejto stránke.

TIP: Sleduj na Instagrame @slovensky.skauting a každý deň budeš mať v príbehu aktivitu na daný deň poruke.