Inšpirujte sa sériou aktivít k tohtoročnému Pôstu

1766

Na tohtoročný Pôst máme pre vás jednu troška netradičnú otázku: „Aký svet chceme nechať tým, ktorí prídu po nás, deťom, ktoré teraz vyrastajú?” Táto otázka je nielen stredobodom pripravených pôstnych zamyslení, ale i encykliky Sv. Otca Františka Laudato si o starostlivosti o stvorenie, o náš „spoločný dom“.

Prečo Laudato Si‘?

Niekdajšie dohady o zmene klímy dnes potvrdzujú žiaľ často devastačné následky na ľuďoch i na planéte. Mnohé klimatické zmeny sú prirodzeným procesom a dejú sa i bez zásahu človeka, ale vieme, že niektoré ľudské činnosti majú významný negatívny dopad na príčiny nedávnych klimatických zmien, často označovaných ako „globálne otepľovanie“.

Pápež František to vystihol pri návšteve Filipín, keď odpovedal na otázku zodpovednosti človeka za klimatické zmeny: „Neviem, či je to všetko iba ľudská chyba, ale väčšinou áno. Pri väčšine prípadov je to človek, ktorý kontinuálne pošliapava prírodu.“

Encyklika Laudato Si‘ reaguje na tieto informácie nie so strachom, ale pozýva nás, aby sme pristupovali k našej zemi s láskou a nádejou. Jej názov vychádza z modlitbového zvolania sv. Františka: „Buď pochválený, môj Pane“ (Laudato si´, mi´ Signore). Takto nám pripomína, že zem, náš spoločný dom, „je ako sestra, s ktorou sa delíme o existenciu, a ako krásna matka, ktorá otvára svoju náruč, aby nás prijala.“ (LS, 1).